6. maj 2020

Licensaftale sætter skub i arbejdet med en COVID-19-vaccine

Coronavirus

En spinout-virksomhed fra Københavns Universitet indgår en licensaftale med virksomheden Bavarian Nordic. Aftalen kommer til at accelerere arbejdet med at udvikle en vaccine mod den smitsomme sygdom covid-19.

Coronavirus

Siden den smitsomme virus SARS-CoV-2 har spredt sig til hele verden og lukket samfund ned, arbejder forskere på højtryk for at udvikle en vaccine mod sygdommen.

Nogle af dem er et forskerhold fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet (KU), ledet af lektor Morten Agertoug Nielsen, lektor Adam Sander og professor Ali Salanti, som er godt i gang med at udvikle en vaccine.

Nu bliver der sat endnu mere skub i det arbejde, da forskernes spin-out virksomhed netop har indgået en licensaftale med virksomheden Bavarian Nordic om brug af den vaccineteknologi, som forskerne har udviklet på KU.

Licensaftalen er indgået i regi af virksomheden AdaptVac, som forskerne er en del af. Aftalen er en tilladelse (sublicens) til at anvende den patenterede vaccineteknologi i denne sammenhæng.

”Det er et rigtig vigtigt samarbejde, som vil gøre det muligt hurtigt at udbrede vaccinen til udviklingslande og hele verden, såfremt alt går som planlagt, og vaccinen virker. Det er samtidig et stærkt eksempel på et dansk offentligt-privat-samarbejde i topklasse, der har et stort internationalt snit,” siger Trine Winterø, prodekan for Innovation og Samfundsrelationer, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU.

Licensaftalen er en rammeaftale, og inden for de næste to måneder vil de endelige detaljer for aftalen blive fastlagt.

Hurtigere fra fase et til tre

Forskerholdet fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi har selv udviklet den vaccineteknologi, som de arbejder med. Teknologien hedder cVLP og står for capsid virus-lignende partikel. Det er KU, der ejer patentet til teknologien.

Ud over licensaftalen med AdaptVac er planen, at Bavarian Nordic inden for de næste måneder også vil indgå en samarbejdsaftale med konsortiet Prevent-nCov, som Adaptvac er en del af. Den aftale vil blandt andet accelerere arbejdet med kliniske forsøg, som forskerne håber at kunne begynde i slutningen året.

”Det er en partner, som kan tage projektet til et nyt niveau, da Bavarian Nordic har indgående erfaring med kliniske forsøg, markedsføring og globale godkendelser af lægemidler. Samarbejdet vil gøre, at vi hurtigere kan komme fra fase et til fase tre i de kliniske forsøg, og dermed hurtigere i mål med vores vaccine, hvis den virker. Forventningen er, at vi kommer til at kunne skære et halvt til et helt år af vores tidslinje for de kliniske forsøg med dette samarbejde,” siger Morten Agertoug Nielsen.

I slutningen af april indgik AdaptVac en aftale med virksomheden AGC Biologics om en fremtidig produktion af vaccinen. Med licensaftalen med Bavarian Nordic er forskerne og konsortiet nu tæt på at have samlet alle de nødvendige aktører til at få vaccinen i hus.

Prevent-nCov og AdaptVac

Konsortiet Prevent-nCov består af virksomhederne AdaptVac og ExpreS2ion samt Institut for Immunologi og Mikrobiologi (KU), Leiden University Medical Center, Institute for Tropical Medicine (University of Tübingen) og the Laboratory of Virology (Wageningen University).

Konsortiet er også en del af et international samarbejde koordineret af WHO, der har forpligtet sig til at samarbejde, dele data og hjælpe med at fremskynde udvikling af en vaccine.

Forskerne har tidligere stiftet spinout-virksomheden NextGen Vaccines, der sammen med den private biotekvirksomhed ExpreS2ion har lavet joint ventureselskabet AdaptVac. Alle tre enheder samarbejder om udviklingen af nye typer vacciner – herunder vaccinen mod den nye type coronavirus.

I marts modtog konsortiet en bevilling fra EU’s forskningsprogram Horizon 2020 på 20 millioner kroner og en bevilling til Københavns Universitet på 12 millioner kroner fra Carlsbergfondet til deres arbejde med at udvikle en vaccine mod covid-19.

Kontakt

Lektor Morten Agertoug Nielsen, +45 28575489, mortenn@sund.ku.dk

Pressekontakt Cecilie Krabbe, +45 93565911, cecilie.krabbe@sund.ku.dk

Emner