29. maj 2020

Professor Jiri Lukas modtager Jahre-prisen 2020

Pris

Jiri Lukas fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research modtager Anders Jahres medicinske pris 2020 for mange års fremtrædende forskning og arbejde med cellecyklusregulering og genomintegritet inden for kræft.

Jiri Lukas

I mere end to årtier har professor Jiri Lukas været anerkendt som en international leder inden for genomintegritetsområdet. Hans arbejde spænder usædvanligt bredt og er præget af originale og nyskabende metoder, der sammenkæder tidligere ikke-forbundne biomedicinske områder.

For sit arbejde med cellecyklusregulering og genomintegritet inden for kræft modtager han nu Anders Jahres medicinske pris 2020. Den prestigefyldte pris uddeles af Universitetet i Oslo og hædrer forskning af fremragende kvalitet inden for grundlæggende og klinisk medicin. Jiri Lukas deler prisen på NOK 1.000.000 med en langvarig og nær kollega, Jiri Bartek fra Karolinska Instituttet og Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter.

‘Jeg er beæret og på samme tid ydmyg ved at modtage Anders Jahres medicinske pris. Beæret, fordi det er et stort privilegium at komme med på listen over tidligere prismodtagere, der uden undtagelse er de førende inden for deres biomedicinske områder, og hvoraf jeg betragter nogle som rollemodeller for min egen forskning. Ydmyg, fordi jeg fuldt ud indser, at ingen af mine resultater kunne være opnået uden de mange fantastiske talenter, som jeg har haft privilegiet af at arbejde sammen med på mit laboratorium. Og jeg rigtig glad for at dele denne pris med Jiri Bartek. Vores samarbejde gennem flere årtier er et varigt vidnesbyrd om, hvor gavnlig videnskabelig synergi kan være, når man ønsker at opklare de store mysterier om celledeling, der er af direkte betydning for forståelsen af ætiologi og behandlingen af kræft’.

Jiri Lukas har siden 2012 været administrerende direktør for Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Gennem sin karriere har han gjort adskillige revolutionære opdagelser, der ikke kun har forbedret vores viden om de grundlæggende mekanismer bag genomvedligeholdelse, men også har leveret en altafgørende indsigt i, hvordan defekter i posttranslationale proteinmodifikationer bidrager til udviklingen af kræft. Jahre-prisen er en meget velfortjent anerkendelse af en person, der har været en pioner inden for sit felt, siger dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer.

‘Vi er meget stolte over at have en så bemærkelsesværdig forsker som professor Jiri Lukas på vores fakultet. Jiri Lukas har skrevet utallige skelsættende artikler og har banet vejen for teknikker, der nu benyttes over hele verden. Desuden har han inspireret utallige andre forskere til at gøre deres egne vigtige opdagelser. Jahre-prisen er en stor anerkendelse af en stor videnskabsmand’, siger hun.

Jiri Lukas’ karriere

Efter sin ph.d. og sit tidlige arbejde i Tjekkiet flyttede Jiri Lukas først til Oxford og derefter til EMBL for at få postdok-erfaring. Dette fik afgørende indflydelse på hans karriere- og forskningsinteresser. I 1993 flyttede Jiri Lukas til Danmark og blev udnævnt til seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse i København, hvor han sammen med sine kolleger, Michael Strauss og den anden modtager af Jahre-prisen, Jiri Bartek, opbyggede en meget succesrig afdeling for cellevækst og kræft.

I 2005 blev denne afdeling integreret med Center for Genotoxic Stress Research, der modtog en prestigefyldt bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond, og hvor Jiri Lukas blev direktør.

I 2012 blev Jiri Lukas udnævnt til professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og administrerende direktør for Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet.

Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research

Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (CPR) er førende på verdensplan inden for forståelsen af sundhed og sygdom ved hjælp af proteiner. Ved at integrere innovative proteinteknologier, big dataanalyser og mekanismebaseret forskning undersøger centeret, hvordan proteinmodifikationer og deres funktionelle netværk styrer de grundlæggende biologiske processer, der ligger til grund for sundhed og sygdom.