25. juni 2020

Professorer får bevillinger til at forske i gendiagnostik og kræft

Bevilling

To forskningsprojekter fra Københavns Universitet har modtaget en bevilling fra Innovationsfonden. Projekterne skal forske i bedre diagnosticering og behandling af personer med diabetes samt en ny metode til at påvise kræft.

DNA.

Professor Torben Hansen og professor Ali Salanti fra Københavns Universitet (KU) modtager hver en bevilling fra Innovationsfonden til to store forskningsprojekter. De modtager henholdsvis knap 30 og 15 millioner kroner til projekterne, som har fokus på diabetes og kræft.

Projektet TRANSLATE, som Torben Hansen leder, skal gøre det lettere for læger at give deres patienter med diabetes den rette behandling gennem såkaldt gendiagnostik.

”Vi kender mange ændringer i arvemassen, som kan hjælpe læger med at stille den rigtige diagnose, og vælge den rigtige behandling til den enkelte patient. Men hvis det skal nå ud til de brede patientgrupper, skal det være lettere for den enkelte læge at bruge informationerne fra de genetiske analyser,” siger Torben Hansen, professor ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (KU).

Som det fungerer i dag, bliver alle personer med diabetes behandlet ud fra standardanbefalinger. Det betyder, at der er en gruppe patienter, der får medicin, som de i virkeligheden ikke har behov for. Det koster i omegnen af 20.000 kroner årligt per patient, der bliver overbehandlet.

I TRANSLATE-projektet vil 6500 patienter med enten type-2-diabetes eller graviditetsdiabetes deltage og få taget en blodprøve til at få deres genom kortlagt.

Forskerne vil også udarbejde et webbaseret værktøj, der kan spille sammen med de computersystemer, som lægerne bruger til daglig. Ved hjælp af dette værktøj kan lægerne finde en anbefaling om den rette behandling baseret på patientens unikke DNA, ligesom de kan finde en uddybende forklaring på, hvad der ligger til grund for denne anbefaling.

Projektet er et samarbejde mellem KU, Steno Diabetes Center Copenhagen, Rigshospitalet, Herlev Hospital, Hillerød Hospital, Hvidovre Hospital, Nationalt Genom Center, Intomics A/S og BGI. Projektet ”TRANSLATE - Translating Genetic Knowledge into Clinical Care in Non-Autoimmune Diabetes” løber over fem år.

Malariaprotein

I projektet prEDICT arbejder professor Ali Salanti og kolleger på at udvikle en ny metode, der kan påvise kræft ud fra en enkel blodprøve. De forsker i brugen af et malariaprotein, der binder sig til et bestemt sukkermolekyle på 95 procent af alle typer kræftceller.

”Vores nye metode til at fange og opdage cirkulerende tumorceller i en blodprøve har potentialet til at blive en løsning på udfordringen om at bruge én blodprøvetest til næsten alle kræftformer. Behovet for en enkel, alsidig og omkostningseffektiv kræftdiagnostik er enorm, og med vores nye metode ser vi en stor mulighed for at bidrage væsentligt i kampen mod kræft,” siger Ali Salanti, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi (KU).

Projektet har tre fokusområder: At demonstrere, at testen kan bruges klinisk til diagnose af tyktarmskræft, at påvise kræft hos mennesker med kræftsymptomer, selvom der endnu ikke er fundet en tumor - såkaldt okkult kræft - samt at bruge den genetiske information i de cirkulerende tumorceller til at definere den rette behandling.

Det er alle områder, hvor en tidlig og mere præcis diagnose vil have en betydelig indflydelse på patienternes overlevelse. Dette vil blive undersøgt i samarbejde med Hvidovre Hospital, Herlev Hospital og Rigshospitalet. Målet med projektet er at gøre testen klar til udlicensering til en international partner, der kan hjælpe med at markedsføre det færdige produkt.

Projektet ”Early diagnosis of cancer by sensitive detection of circulating tumor cells, prEDICT” løber over tre år.

Professor Torben Hansen, +45 20565301, torben.hansen@sund.ku.dk

Professor Ali Salanti, +45 28757676, salanti@sund.ku.dk