9. juni 2020

Vaccine mod coronavirus består test i mus

Coronavirus

Forskere fra Københavns Universitet arbejder på at udvikle en vaccine mod COVID-19. Vaccinen er testet i mus og viser lovende resultater. Inden året er omme håber forskerne at kunne begynde kliniske forsøg.

Coronavirus
Foto: Fusion Medical Animation/Unsplash.

En gruppe af forskere fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet, har arbejdet på højtryk for at udvikle en vaccine mod coronavirus, siden SARS-CoV-2 begyndte at sprede sig til hele verden.

De har nu nået en vigtig milepæl i deres arbejde med en vaccine mod den smitsomme virus. De seneste to måneder har forskerne testet deres vaccine i mus. Resultaterne er rigtig gode, lyder det fra forskerne bag.

“Vi har testet vores vaccine i mus og opnår et rigtig godt immunrespons. Det er et vigtigt skridt på vejen. Det er helt afgørende, at vi kan vise de her resultater, som betyder, at vi kan fortsætte efter planen. Hvis ikke vi kunne det, ville vi ikke kunne gå videre,” fortæller professor Ali Salanti.

Forskerholdet har selv udviklet den vaccineteknologi, som de arbejder med. Teknologien hedder cVLP, der står for capsid virus-lignende partikel. Forskerne sætter såkaldte coronavirus-antigener på cVLP’en.

Kroppens immunsystem vil herefter reagere kraftigt imod de antigener, producere antistoffer og på den måde forhåbentlig danne immunitet. Det er nu lykkes at opnå i mus. Efter at være blevet vaccineret producerede musene store mængder af antistoffer, der kan neutralisere SARS-CoV-2-virus.

Mængden og kvaliteten af disse vaccine-inducerede antistoffer testes direkte på SARS-CoV-2-virus i to uafhængige laboratorier ledet af professor Søren Riis Paludan, Århus Universitet, og professor Marjolein Kikkert, Leiden University Medical Center, som er en del af konsortiet Prevent-nCov.

“Det er vigtigt at kunne lave rigtig mange doser af vaccinen og helst billigt. De data, vi har lige nu, viser, at vi kan producere mange millioner doser i relativt små bioreaktorer,” siger lektor Morten Agertoug Nielsen.

Selve responset er flere hundrede gange stærkere, end når der vaccineres med antigener uden cVLP’en. Og museblodets evne til at neutralisere virus er ifølge forskerne markant bedre, end hvad der er blevet publiceret fra andre forskeres og virksomheders COVID-19-vacciner.

“Det er en milepæl, at vi får et så markant stærkt SARS-CoV-2-virus-neutraliserende respons i mus. Det er rigtig godt. Vi håber at kunne gå i gang med de første kliniske forsøg på mennesker om et halvt år,” siger lektor Adam Sander.

Arbejdet med vaccinen bliver udført sammen med konsortiet Prevent-nCov, som forskerne er en del af. Konsortiet har modtaget en bevilling fra EU’s forskningsprogram Horizon 2020 på 20 millioner kroner til arbejdet.

Gruppen af forskerne har også modtaget en bevilling på 25 millioner kroner fra Carlsbergfondet og fem millioner kroner fra Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond til vaccineudviklingen.

 

 

 

 

Kontakt

Professor Ali Salanti, +45 28757676, salanti@sund.ku.dk

Lektor Adam Sander, +45 30111529, asander@sund.ku.dk

Pressekontakt Cecilie Krabbe, +45 93565911, cecilie.krabbe@sund.ku.dk