3. juli 2020

Ny højteknologisk facilitet åbner for det nordiske forskningsmiljø

Teknologi

Der er åbnet en ny, avanceret facilitet til proteinforskning på København Universitet denne sommer kendt som massespektrometri. Forskere fra både universiteter og biotek-virksomheder på tværs af området, som samarbejdet Greater Copenhagen dækker, kan nu registrere sig for at bruge teknologien, der har navnet Proteomic Research Infrastructure.

Massespektrometer

Med 100 millioner kroner i støtte fra Novo Nordisk Fonden er faciliteten Proteomic Research Infrastructure (PRI) nu åbnet. Den vil styrke det regionale forskningsmiljø med avanceret proteinforskningsteknologi, exceptionel teknisk assistance og strømlinet bioinformatisk dataanalyse til en rimelig pris.

PRI’s primære fokus er at give et analytisk proteomisk værktøj til forskere. Proteomik er at måle proteinerne i en biologisk prøve ved hjælp af en teknologi, der hedder massespektrometri. Denne teknologi har fra højtspecialiserede laboratorier allerede bidraget signifikant til hele life science-området.

Den generøse bevilling fra Novo Nordisk Fonden vil fjerne omkostningsbarrierer for forskningsmiljøet, skabe synergieffekter og dermed føre til flere spændende opdagelser inden for biologi og biomedicin,

Dekan Ulla Wewer

Massespektrometri fungerer ved at måle og ”veje” forskellige molekyler. Fra de data kan forskere opdage, hvilke proteiner der er tilstede i en given biologisk prøve og i hvilke mængder. Denne slags forskning spiller en vigtig rolle i basal biologi og biomedicin, men teknologien kan være dyr og har indtil nu kun været tilgængelig for få forskere.

”Den generøse bevilling fra Novo Nordisk Fonden vil fjerne omkostningsbarrierer for forskningsmiljøet, skabe synergieffekter og dermed føre til flere spændende opdagelser inden for biologi og biomedicin,” siger Ulla Wewer, Dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

PRI vil blandt andet kunne hjælpe med hel-proteom-sekventering for enhver biologisk prøve samt analyse af proteinmodifikationer, der er hovedkraften bag signaleringsmekanismer i biologien. Selvom denne del stadig er i planlægningsfasen, vil faciliteten i fremtiden også have direkte betydning for personlig medicin i området Greater Copenhagen.

Københavns Universitet har i forvejen en førerposition inden for massespektrometri-baseret proteomik med fire forskningsgrupper i dette felt på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (NNF CPR) på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Dette gælder også professor Matthias Mann’s forskningsgruppe. Han var en af pionererne bag teknologien for mere end 30 år siden og har også været en af hovedkræfterne bag etableringen af PRI. For at sikre denne forankring er PRI også tæt på NNF CPR.

PRI bliver ledet af Michael Wierer, der er biokemisk forsker med en omfangsrig baggrund i massespektrometrisk teknologi samt andre områder af molekylærbiologi og biomedicin.

Forskere fra både universiteter og industri fra Greater Copenhagen-området og de nordiske lande kan nu registrere deres interesse i at bruge faciliteten.

Mere info på pri.ku.dk

 

Kontakt

Administrativ koordinator Sarah Grant
sarah.grant@cpr.ku.dk

Kommunikationskonsulent Mathias Traczyk
+45 53 56 58 35
mathias.traczyk@sund.ku.dk