18. august 2020

Dansk Oxford-forsker vender hjem til KU

Hud og immunologi

Den danske forsker Mads Gyrd-Hansen skifter snart Oxford University ud med Københavns Universitet, når han vender tilbage til der, hvor hans forskerkarriere startede. Det er blandt andet etableringen af et nyt, ambitiøst forskningscenter i hud og immunologi, der får ham til at vende hjem. Samtidig modtager han en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 25 millioner kroner til at starte en ny forskningsgruppe i København.

Mads Gyrd-Hansen
(Mads Gyrd-Hansen. Foto: Københavns Universitet)

Det er ikke hver dag, at der rekrutteres forskere til Københavns Universitet direkte fra et af verdens mest prestigefyldte universiteter, Oxford University. Men det sker nu, da forsker i molekylær immunologi Mads Gyrd-Hansen tiltræder i sit nye job som gruppeleder på LEO Foundation Skin Immunology Research Center.

”Jeg er ekstremt glad for at vende tilbage til Københavns Universitet. Det nye forskningscenter i hud og immunologi har et fokus, som jeg synes er ambitiøst og meget spændende. Det glæder jeg mig til at blive en del af,” siger Mads Gyrd-Hansen.

Samtidig med han starter i sit nye job på Københavns Universitet, modtager Mads Gyrd-Hansen også en 7-årig forskningsbevilling fra Novo Nordisk Fonden, NNF Young Investigator Award, på 25 millioner kroner. Bevillingen skal gå til oprettelsen af forskningsgruppen samt til at dække løn- og forskningsudgifter for en række medarbejdere.

Han kommer til Københavns Universitet fra en stilling som gruppeleder på Ludwig Institute for Cancer Research ved Oxford University. Her har han forsket i de molekylære mekanismer, der styrer hvordan immunsystemet aktiveres ved genkendelse af fremmedlegemer så som bakterier. Det er netop denne forskningsviden om det såkaldte innate immunsystem, som hans nye forskning i København skal bygge videre på.

Mere erfaring end sidst

Mads Gyrd-Hansens forskningskarriere begyndte som PhD studerende ved Kræftens Bekæmpelse. Derefter har han været ansat som forsker ved Institute of Cancer Research i London og på Københavns Universitet, hvor han har arbejdet på Biotech Research & Innovation Centre og senere på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

I 2013 startede han som gruppeleder på Oxford University, hvor han har arbejdet indtil nu. Hans forskning har blandt andet givet større indsigter i årsagen til og behandlingsmuligheder for inflammatoriske tarmsygdomme som Crohn’s sygdom. Her går noget galt i immunsystemets sammenspil med mikrobiomet (bakterier) i tarmen så det overreagerer og bliver kronisk aktivt, hvilket leder til alvorlige skader på tarmen.

”Det er jo spændende for mig at vende hjem til der, hvor jeg er uddannet og har arbejdet som ung forsker. Jeg glæder mig over, at kunne bringe den internationale forskningserfaring jeg har fået i Oxford med mig til KU, og derigennem at bidrage til udviklingen af et stærkt og internationalt forskningsmiljø på hudimmunologicentret,” fortæller Mads Gyrd-Hansen.

"Mads Gyrd-Hansen kommer til at bidrage med nye teknikker og en unik basal proteinkemisk tilgang, som vi hidtil ikke har anvendt i huden. Hans blik på signaleringsmekanismer i hudens celler kan give os nye vinkler på, hvordan inflammatoriske tilstande reguleres."

Charlotte Menné Bonefeld

Ikke bare at vende hjem

Han forklarer, at hans forskning grundlæggende handler om, hvordan immunsystemet aktiveres, reguleres, og slukkes af helt specifikke processer i vores celler i kroppen. Derfor er hans forskning også relevant for huden, hvor denne proces kan gå galt ved immunsygdomme som psoriasis samt ved kræft i huden.

”Lige præcis inden for immunsystemet vil jeg mene, at KU er helt på højde med andre førende forskningsinstitutioner. Mange internationale forskere kender godt til Institut for Immunologi og Mikrobiologi, hvor vores forskningscenter er forankret. Derfor ser jeg det som et naturligt skridt videre i min karriere, et skridt jeg er overbevist om vil bringe ny og spændende forskning med sig. På den måde er det forskningsmulighederne på KU, der har fået mig til at vende hjem,” afslutter Mads Gyrd-Hansen.

Nye vinkler i hudforskningen

Fungerende centerdirektør Charlotte Menné Bonefeld glæder sig over at have tiltrukket en kapacitet som Mads Gyrd-Hansen som ny gruppeleder på LEO Foundation Skin Immunology Research Center, og hun beskriver ham som et nyt kort inden for forskningen i inflammatoriske hudsygdomme.

”Mads Gyrd-Hansen kommer til at bidrage med nye teknikker og en unik basal proteinkemisk tilgang, som vi hidtil ikke har anvendt i huden. Hans blik på signaleringsmekanismer i hudens celler kan give os nye vinkler på, hvordan inflammatoriske tilstande reguleres. Forståelsen af disse regulatoriske mekanismer er central for udvikle nye lægemidler til behandling af inflammatoriske hudsygdomme”, siger Charlotte Menné Bonefeld.

Mads Gyrd-Hansen tiltræder sin nye stilling ved LEO Foundation Skin Immunology Research Center i efteråret.

Gruppeleder Mads Gyrd-Hansen
Tlf. 24340323