15. september 2020

International pris hylder opdagelse af hjernens rengøringssystem

Demens

I sygdommen Alzheimers ophobes protein-affaldsstoffer i hjernen. Det kan få hjernecellerne til at stoppe med at fungere og dø. Professor Maiken Nedergaards forskning har vist, at hjernens rengøringssystem, det glymfatiske system, spiller en stor rolle i at beskytte mod Alzheimers. For denne banebrydende opdagelse modtager hun nu sammen med to forskerkolleger International Prize for Translational Neuroscience fra Gertrud Reemtsma Fonden. Prisen tildeles af præsidenten for Max Planck Society i Tyskland.

Maiken Nedergaard

Demenssygdomme som Alzheimers bliver mere og mere udbredte i takt med at den gennemsnitlige levealder stiger. Desværre findes der ikke nogen effektive behandlinger af disse sygdomme. Derfor leder forskere verden over stadig efter svar på, hvordan sygdommene opstår og dermed også, hvordan man kan behandle dem.

En af disse forskere er professor Maiken Nedergaard fra Københavns Universitet og University of Rochester. Hun har opdaget en nøglemekanisme, som ser ud til at beskytte mod Alzheimers ved at rense hjernen, når vi sover.

Mekanismen hedder det glymfatiske system, og det er denne opdagelse, hun nu modtager International Prize for Translational Neuroscience fra Gertrud Reemtsma Fonden.

”Jeg er enormt taknemmelig for at modtage denne pris. Det er en stor anerkendelse af min forskning og de videnskabelige opdagelser, som alle i min forskningsgruppe har været med til at bidrage til,” siger professor Maiken Nedergaard.

Anerkendelse af demensområdet

Hendes opdagelser drejer sig især om, hvordan hjernen kan rense sig selv ved at skylle affaldsstoffer i form af proteiner væk fra hjernen igen. Dette bidrager til at proteinerne ikke ophobes til store klumper af plak, som kan nedsætte hjernecellernes funktion og lede til Alzheimers.

Det er særligt de såkaldte gliaceller, som hjælper med at opretholde denne gennemskylning af hjernen. Gliacellerne hiver væske fra vores blod over i hjernen og ud igen.

”Det er enormt dejligt for mig, at denne internationale pris går til demensområdet. Det viser, hvor vigtig forskning i disse sygdomme er, og det giver os naturligvis blod på tanden for at fortsætte vores forskning yderligere,” siger Maiken Nedergaard.

Prisen er på 60.000 euro, og det er første gang at en dansk forsker modtager prisen som blev overrakt til de tre modtagere ved en ceremoni d. 10 september.