28. september 2020

Naturlig, biologisk krigsførelse mod fiskedræber

Innovation

Der er et nyt våben på vej i krigen mod ’fiskedræber’ – en frygtet parasit hos fiskeopdrættere verden over. Forskere på Københavns Universitet har udviklet en naturlig, biologisk teknologi til at bekæmpe fiskesygdommen. Nu skal en bevilling på 10 millioner bruges til produktion og test af produktet.

ørreder

Parasitten ’fiskedræber’ eller Ichthyophthirius er frygtet af dambrugere og akvariefolk i både Danmark og i resten af verden. Parasitten er en hudsnylter, der sætter sig på ferskvandsfisk og kan slå næsten hele fiskepopulationer ihjel på få dage.

I Danmark er fiskedræber et stort problem hos både akvarister og dambrug, hvor blandt andet ørredproduktionen kæmper med at komme parasitten til livs. Men det er ikke en simpel opgave. De nuværende behandlingsmetoder er nemlig ikke uden konsekvenser.

I dag bruger dambrugere formalin til at bekæmpe fiskedræber, men det er en meget uholdbar løsning, idet formalin i store mængder er både kræft- og allergifremkaldende.

”Behandling af denne snylter kræver stadig brug af en række kemikalier, som ikke alene er omkostningskrævende, men tillige er skadelige for både opdrættere og miljø,” siger Kurt Buchmann, professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet.

10 mio. til produkt uden skadelige bivirkninger - udviklet af forskere

Med hjælp fra forskningen går dambruget forhåbentlig lysere tider i møde. Under Horizon 2020 udviklede forskere fra Københavns Universitet og The Royal Netherlands Academy og Arts and Sciences i Holland en teknologi, der ser ud til at kunne behandle fiskedræber på en effektiv og skånsom måde.

”Vi har udviklet et produkt, som ikke tyder på at være skadeligt, hverken for fisk, mennesker eller miljøet. Det skulle kunne anvendes i alle typer opdræt, både konventionelle og økologiske dambrug,” siger han.

Og nu har forskningen fået ny luft under vingerne. Grundlæggerne af virksomheden Sundew opkøbte i 2018 rettighederne til teknologien, og har netop fået bevilget 10 millioner fra BioInnovation Institute til test og produktion af netop denne. Projektet har fået navnet BIOKOS.

En naturlig metode til at dræbe en dræber

”Opfindelsen er baseret på en form for naturlig, biologisk krigsførelse. Bakterien Pseudomonas H6 producerer nemlig et stof, som er i stand til at gennemtrænge cellemembranen omkring nogle encellede parasitter, herunder fiskedræber, som volder betydelige problemer i fiskeopdræt verden over,” forklarer Kurt Buchmann.

Det virksomme stof er et såkaldt lipopeptid, altså et stof, som består både af et fedtstof og en række aminosyrer. Hvis man tilsætter stoffet til parasitholdigt vand, kan man se, at parasitterne dør – uden at skade hverken miljø, fisk eller de mennesker, der arbejder med opdræt.

”Hvis produktet kan anvendes i større skala vil vi her have at gøre med et biologisk produkt, som hurtigt nedbrydes i naturen efter at det har udført sin funktion: at dræbe dræberparasitten Ichthyophthirius,” siger Kurt Buchmann.

Hos BioInnovation Institute er man begejstret for udsigten til, at BIOKOS rykket et skridt nærmere mod at kunne anvendes i dambrug og hos akvarister.

"Sundews biologiske løsning er netop hvad verdens aquakultur har brug for lige nu. Industrien kæmper med forbud mod brug af antibiotika og andre skadelige kemikalieopløsninger, og et produkt som BIOKOS kan hjælpe med udviklingen mod en mere bæredygtig industri. Desuden forestiller jeg mig, at Sundews teknologi også kan påvirke lignende sektorer," siger Christian Brix Tillegreen, senior business developer hos BioInnovation Insitute i en pressemeddelelse fra BioInnovation Institute.