Lundbeckfonden uddeler 50 millioner til 10 hjerneforskere fra Københavns Universitet
’Ascending Investigators’-bevillingerne fra Lundbeckfonden går i år til 18 hjerneforskere fra hele landet, heraf 10 fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Hver modtager får omkring 5 millioner til forskning i neurovidenskab og nervesystemet.

Lundbeckfonden har netop uddelt i alt 50 millioner til 10 hjerneforskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i form af ’Ascending Investigators’-bevillinger.
Pengene skal blandt andet bruges til forskning i behandling af anoreksi, kroniske smerter, kokainafhængighed, søvnproblemer og Alzheimers.
Ascending Investigators-bevillingerne er målrettet etablerede og talentfulde forskere på danske universiteter og hospitaler. Bevillingerne skal gøre det muligt for den enkelte modtager yderligere at udvikle sin forskningskarriere for derigennem at skabe væsentlige videnskabelige bidrag inden for neurovidenskab og behandling af sygdomme relateret til nervesystemet.
”Vi er glade for at se de mange spændende projekter, der er kommet ind – og vi er glade for, at vi i Lundbeckfonden via Ascending Investigators-bevillingerne kan gøre det muligt for disse talentfulde forskere at udvikle deres projekter til gavn for dansk neuroforskning”, siger Jan Egebjerg, Lundbeckfondens forskningsdirektør.
Modtagerne fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som hver modtager omkring 5 millioner:
Birgitte Holst har af Lundbeckfonden fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 4.917.497 kr. Hendes projekt sigter mod udvikling af ny medicinsk behandling af anorexi i ungdomspsykiatrien.
Konstantin Khodosevich har af Lundbeckfonden fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 5.050.000 kr. Hans projekt handler om at studere sygdomsårsager bag neuropsykiatriske lidelser, herunder genetiske- og miljømæssige påvirkninger.
Birgitte Rahbek Kornum har af Lundbeckfonden fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 5.096.738 kr. Hendes projekt handler om at undersøge, om dårlig søvn i teenageårene øger risikoen for udvikling af psykiatriske lidelser senere i livet.
Claus Juul Løland har af Lundbeckfonden fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 5.000.000 kr. Hans projekt sigter mod udvikling af en medicinsk behandling, der kan bruges til at hjælpe mennesker, som er kokainafhængige.
Thomas Lavstsen har af Lundbeckfonden fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 4.996.145 kr. Bevillingen skal bruges til studier af biologiske processer i forbindelse med malaria.
Vanessa Hall har af Lundbeckfonden fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 5.000.000 kr. Hendes projekt handler om via dyreforsøg at studere entorhinal cortex – en hjerneregion, der rammes, når mennesker udvikler Alzheimers.
Abigail Mackey-Sennels fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 4.988.458 kr. Hendes projekt har fokus på i hvilken grad vedvarende fysisk træning livet igennem bidrager til at bevare muskelmasse og muskelfunktion i alderdommen.
Kenneth Lindegaard Madsen har af Lundbeckfonden fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 5.096.580 kr. Hans projekt sigter mod udvikling af en ny medicinsk behandling af kroniske smerter.
Martin Fredensborg Rath har af Lundbeckfonden fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 5.000.000 kr. Hans projekt har fokus på hormoners indflydelse på det cirkadiske system, der styrer vores døgnrytme. Forstyrrelser af dette system spiller bl.a. ind i forbindelse med depression.
Bjørn H. Ebdrup har af Lundbeckfonden fået en Ascending Investigator-forskningsbevilling på 4.999.812 kr. Projektet indebærer et klinisk forsøg, hvor et lægemiddel, der bl.a. bruges til behandling af demens, skal gives sammen med antipsykotisk medicin. Formålet er at undersøge, om denne medicinkombination kan højne det kognitive funktionsniveau hos den psykiatriske patient.
Se alle Ascending Investigators-modtagerne her.