26. november 2020

Bevillinger styrker ambitiøs datavidenskab på KU

Data Science

To forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har netop fået en ’Data Science Investigator’-bevilling fra Novo Nordisk Fonden. Data Science Investigator-bevillingernes formål er at styrke ekstraordinært dygtige forskningsgruppeledere, som arbejder med data science på et meget ambitiøst plan.

data science

De to forskere Tugce Karaderi, postdoc ved Novo Nordisk Center for Protein Research og kommende gruppeleder ved Center for Health Data Science, og Anders Hviid, professor ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi har hver fået Novo Nordisk Fondens ’Data Science Investigator’-bevilling.

Bevillingen er på omkring 9 millioner danske kroner, og forskerne skal bruge dem til ambitiøse forskningsprojekter inden for data science.

Studie af store datasæt skal udforske hypothyroidisme

Tugce Karaderi vil bruge sin bevilling til at forske i autoimmune sygdomme i skjoldbruskkirtlen. Hendes primære formål er at kortlægge de genetiske samt andre biologiske og miljømæssige faktorer, der spiller ind i en persons sandsynlighed for at udvikle hypothyroidisme, som er en sygdom, der nedsætter stofskiftet og påvirker kroppens hormonbalance. Lige siden hun afsluttede sin bacheloruddannelse, har det været hendes ambition at afsøge netop dette område.

”Bevillingen er et stort boost for min karriere, særligt som kvinde på et område som datavidenskab. Det er utrolig motiverende for mig endelig at have ressourcerne til at afsøge alle de spørgsmål, jeg har søgt at besvare så længe,” siger Tugce Karaderi.

”Hypothyroidisme påvirker patientens livskvalitet og deres sandsynlighed for at udvikle andre sygdomme. Kendskab til den enkelte patient er derfor afgørende, så man kan tilbyde behandling og livsstilsanbefalinger skræddersyet til personer, der er i risiko for at udvikle sygdommen.”

De store befolkningsregistre og biobanker, vi har i Danmark, vil gøre det muligt for hende at analysere store datasæt fra forskellige datavidenskabelige vinkler.

Tugce Karaderis forskningsgruppe vil holde til på Center for Health Data Science (HeaDS).

Machine learning skal vise forskellig effekt af lægemidler

Professor Anders Hviids bevilling skal finansiere et forskningsprojekt om, at lægemidler ikke har den samme effekt på alle. Ved hjælp af machine learning skal projektet identificere de grupper, hvor virkning af lægemidler afviger fra den gennemsnitlige effekt. Det skal sikre mere målrettet lægemiddelbrug generelt.

”Jeg er glad og stolt over Data Science Investigator-bevillingen fra Novo Nordisk Fonden. Det er prisværdigt, at Novo Nordisk Fonden har valgt at prioritere forskning i, hvordan vi bedre udnytter data indenfor sundhedsområdet. Vores store og rige befolkningsregistre giver nogle helt unikke muligheder for farmakoepidemiologisk forskning af stor samfundsmæssig betydning i Danmark,” siger Anders Hviid.

”Jeg håber, at mit projekt kan være med til at udvikle en række metoder og værktøjer der hjælper os til endnu bedre at udnytte disse ressourcer.”

Anders Hviid har gennem 20 år arbejdet med farmakoepidemiologi på Statens Serum Institut. Siden sommeren 2020 har han brugt sin mangeårige erfaring i et professorat ved Pharmacovigilance Research Center på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi.