20. november 2020

Kræftforsker hædres med KFJ-pris: Spillede nøglerolle for HPV-vaccinen

HPV-vaccine

Professor Susanne Krüger Kjær modtager i år den kliniske KFJ-pris for sin enestående forskning i Human Papillomavirus (HPV) og livmoderhalskræft og for at sætte fokus på gynækologisk kræft. Hendes forskningsresultater har været med at til skubbe på for udviklingen af HPV-vaccinen, og hun er slet ikke færdig endnu.

Susanne Krüger Kjær
(Susanne Krüger Kjær, Foto: Anton Willemann)

Det er meget få forskere forundt at kunne sige, at de har været med i spidsen af deres videnskabelige felt hele vejen fra de grundvidenskabelige opdagelser i laboratoriet, og til de ender med at gavne patienter. Det er ikke desto mindre, hvad professor Susanne Krüger Kjær kan.

Hun har været kræftforsker i mere end 30 år og har spillet en nøglerolle i udviklingen af HPV-vaccinen med sin forskning hos Københavns Universitet, Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet. For den store forskningsindsats modtager hun nu den kliniske KFJ-pris fra Kirsten og Freddy Johansens Fond.

”Det er en super stor anerkendelse for mig personligt, for min forskningsgruppe og for vores forskningsfelt. Vi har en stor ambition om, at det, vi finder ud af i vores forskning, skal ud og komme patienterne til gavn så hurtigt som muligt, og derfor er jeg helt særligt glad for, at det er en klinisk pris,” siger hun.

Hos Kræftens Bekæmpelse blev interessen vakt

Som så mange andre karriereveje spillede tilfældighed en vis rolle, da Susanne Krüger Kjær endte med at blive kræftforsker. Som ung medicinstuderende skulle hun have et vikariat for at se patienter, men der var ikke så mange stillinger at få. Derfor endte hun med at arbejde med medicinsk kodning i Kræftens Bekæmpelse.

”Det var hos Kræftens Bekæmpelse – hvor jeg i øvrigt stadig har min forskningsafdeling– min interesse for feltet blev vakt. Der arbejdede nogle virkelig dygtige forskere, som var en stor inspiration for mig, blandt andet lederen af Cancerregisteret Ole Møller Jensen,” siger Susanne Krüger Kjær.

Patienter gav en mening med arbejdet

Derefter gjorde hun sin uddannelse færdig og var ude af forskningsverdenen i en rum tid, hvor hun havde patienter i klinikken.

”Jeg var enormt glad for at have med patienter at gøre. Det har givet et andet blik og en anden mening med arbejdet. Men da der så kom en mulighed for at være med i et stort forskningsprojekt om livmoderhalskræft, var jeg nødt til at sige ja, det var simpelthen for spændende,” siger hun.

På det tidspunkt var det ikke længe siden, at forskere havde fundet den første spæde sammenhæng mellem HPV og celleforandringer.

En af verdens mest citerede forskere i livmoderhalskræft

Henover de næste mange år arbejdede Susanne Krüger Kjær sammen med andre internationale forskere om at dokumentere sammenhængen mellem HPV og kræft. Undervejs er hun blevet en af verdens mest citerede forskere inden for livmoderhalskræft. Det mangeårige arbejde kulminerede i udviklingen af en HPV-vaccine, som blev introduceret i Danmark i 2008.

”30 år med kræftforskning fra at have meget lidt viden til frem mulig forebyggelse af flere kræfttyper med en vaccine lyder måske som lang tid, men i medicinsk historie er det altså ikke så længe. Vi har haft et unikt internationalt samarbejde om det her, og jeg er meget stolt over at have deltaget i det, som i dag betyder, at færre får kræft og dør af det,” siger hun.

Undervejs har Susanne Krüger Kjær også beskæftiget sig med andre kræftformer. Hendes engagement i æggestokkræft har betydet, at hun er blevet Visiting Professor på Johns Hopkins University, ligesom hun er Visiting Scientist på National Institutes of Health, begge dele i USA.

I dag er hun også engageret i vulvacancer hos kvinder, hvor hun bl.a. bruger de unikke danske datamuligheder og vævsbanker til at undersøge sygdommen for at prøve at forbedre overlevelsen og mindske senfølger af behandlingen. Dette arbejde er et samarbejde mellem hospitaler over hele Danmark, hvor kvinder er blevet opereret for vulvacancer de sidste mange år.

KFJ-prisen bliver overrakt til Susanne Krüger Kjær den 20. november.

Susanne Krüger Kjær
susanne@cancer.dk