Millioner til dansk diabetesforskning
Danish Diabetes Academy støtter yngre diabetesforskere og gæsteprofessorer med millioner. Forskerne – ni kvinder og fem mænd - modtager over 15 millioner kroner til projekter, der viser, at dansk diabetesforskning har talent og ambitioner, der rækker langt ud over landegrænsen. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har fire modtagere.

I alt fem forskere fra Københavns Universitet modtager i år bevillinger fra Danish Diabetes Academy (DDA), hvor af fire af disse vil arbejde på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. I alt uddeler DDA over 15 millioner kroner til ph.d.-studerende, postdocs og gæsteprofessorer.
Årets ansøgere viser, at diabetesforskningen er bredt funderet, og at den foregår på tværs af discipliner, sektorer og faggrænser. Over de næste år vil modtagerne forske i bl.a. stofskifteforstyrrelser i relation til brystkræft, spiseforstyrrelser blandt børn og unge med type 1 diabetes, insulinfølsomhed i muskler i forbindelse med træning, fedme, appetitregulering og brugerinvolvering af personer med diabetes samt deres pårørende.
Alle projekter har internationalt samarbejde som en vigtig bestanddel, og de 11 yngre forskere skal alle til udlandet for at udvikle deres kompetencer og knytte netværk, fortæller DDA.
Blandt modtagerne er tre ph.d.-studerende og en postdoc fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.
”De internationale bedømmere var enige om, at projekterne og ansøgerne har usædvanlig høj international klasse og kvalitet. Det er vigtigt for DDA, at vi støtter stærke forskertalenter og projekter, der kan skabe og flytte viden, og jeg tror på, at de forskere, der nu har modtaget økonomisk støtte, er på vej ind i en flot forskerkarriere. Jeg ser en fremtid i både dem og deres projekter”, siger Allan Flyvbjerg, bestyrelsesformand for DDA og direktør ved Steno Diabetes Center Copenhagen.
Danish Diabetes Academy startede i 2012 og er støttet af Novo Nordisk Foundation. Formålet med akademiet er at uddanne fremtidens diabetesforskere- og behandlere.
Læs mere om de fire bevillingsmodtagere hos SUND nedenfor.
Modtager 1,1 millioner kroner.
Selv om ca. 24.000 personer mellem 18 og 45 år lever med diabetes, ved man ikke ret meget om, hvilke og hvor mange komplikationer, sygdommen giver dem. Man ved heller ikke, om gruppen har særlige kendetegn, ressourcer og behov. Det vil Kristine Stoltenberg Addingtons projekt forsøge at ændre, og samtidig vil hun udvikle en skræddersyet indsats, der kan forbedre gruppens livskvalitet og forebygge sygdomsforværring.
Ph.d.-titel: Younger adults living with diabetes complications: A mixed-methods study investigating the burden of complications and developing a co-created support intervention.
Modtager 1,1 millioner kroner.
Fedme, der øger risikoen for at udvikle type 2 diabetes, har udviklet sig til en global udfordring, og der er et stort behov for mere viden om, hvordan vi kan forebygge og behandle fedme. I den forbindelse skal Stephanie Holm i sit ph.d.-projekt afdække, hvordan en særlig type fedtsyre - kaldet medium-kæde fedtsyrer - er med til at kontrollere vores appetit.
Ph.d.-titel: The Impact of Medium Chain Fatty Acids in the Regulation of the Appetite Modulating Hormone, Liver Expressed Antimicrobial Peptide 2 (LEAP2).
Modtager 1,1 millioner kroner.
Fedmeoperation står som en af de mest effektive og samtidigt sikre medicinske behandlinger af sygelig fedme. Den gastriske bypass er en af de hyppigst anvendte metoder på verdensplan, og den har vist sig både at reducere risikoen for at udvikle følgesygdomme og risikoen for at dø af disse følgesygdomme. Desværre oplever et mindretal af de opererede gener efter operationen, og en sen bivirkning er postbypass reaktiv hypoglykæmi (PBH). Dette er emnet for Carolina Brito Lobatos ph.d.-projekt.
Ph.d.-titel: HypoBar: Unravelling postbariatric hypoglycaemia towards improving healthcare and inspiring new glucose lowering therapies.
Modtager 1,8 millioner kroner.
Kan effekten af fedmeoperationer opnås alene ved medicinsk behandling? Og hvad sker der egentlig i hjernen, når man giver en kombination af appetit-hæmmende hormoner? Det skal Hannah Louise Zakariassen undersøge i et nyt postdoc-projektet støttet af Danish Diabetes Academy.
Projekttitel: Mechanisms underlying appetite suppressing and weight lowering effects of combination treatment with neurotensin and GLP-1 agonists in mice.