17. december 2020

Topforsker flytter til Danmark: ”Mulighederne er større her end mange andre steder i verden”

BEVILLING

En syvårig bevilling får australsk topforsker til at flytte til Danmark, hvor han har endnu bedre muligheder for at studere, hvordan partikler opfører sig i tarmene. Hans ankomst styrker forskningen på området i Danmark på både kort og langt sigt.

Benjamin Boyd
Photo: Benjamin Boyd.

Den internationalt anerkendte professor Ben Boyd fra Monash University i Australien sætter sig snart på et fly med retning mod Danmark. Her skal han de næste syv år have base på Københavns Universitet.

Med en Laureate Research Grant-bevilling på 50 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden flytter Ben Boyd nemlig sin forskning om på den anden side af Jorden, og det er der flere årsager til.

"Der er rigtig mange muligheder inden for partikelforskning i Øresundsregionen, og de er også større, end de er mange andre steder i verden. Derfor var det en fantastisk mulighed for mig, da jeg modtog bevillingen, fordi jeg nu kan komme tættere på de af mine kollegaer, som er de bedste i verden. Det er også lettere at have tættere samarbejder, når man er i samme tidszone og kan mødes ansigt til ansigt," siger Ben Boyd om udsigten til at skulle arbejde i Europa.

De syvårige Laureate Research Grant-bevillinger gives til fremragende internationale forskere, som ønsker at etablere en forskergruppe i Danmark. Topforskernes ankomst skal styrke dansk forskning på både kort og langt sigt og bidrage til at gøre Danmark til et internationalt omdrejningspunkt for forskning inden for biomedicin og bioteknologi.

Institutleder Flemming Madsen fremhæver Ben Boyds forskningsprofil som et stærkt supplement til den forskning, der allerede finder sted. Den vil ifølge institutlederen styrke ikke blot et stærkt samarbejde på tværs af institutter på SUND og Science, men også på tværs af regionen og med potentiale for en lang række public-private partnerskaber.

”Ben Boyd giver SUND og Københavns Universitet en unik mulighed både for på den korte og den lange bane at udvide forskningen indenfor ”Food og Pharma” med udgangspunkt i partikler og overfladekemi. Det gør, at vi på tværs af discipliner og i Øresundsregionen også kan udnytte faciliteterne MAX-Lab IV og ESS-faciliteterne i Lund på et helt nyt niveau. Suppleret med hans meget veludviklede iværksættergen håber vi at omsætte basisforskningen til innovative løsninger til glæde for borgere og samfund,” siger Flemming Madsen.

”Og så er det bare en cadeau af de store, når en topforsker som Ben Boyd specifikt ønsker at komme til København og være en del af akademiet her. Det er en stor anerkendelse af den internationale forsknings-og rekrutteringsstrategi, som der har været ført de sidste 10-15 år, og det har medvirket til at gøre os til førende international institution blandt andet inden for de farmaceutiske videnskaber,” siger Flemming Madsen.

Vil forstå betydningen af partiklers overfladekemi

Ben Boyds forskning handler om at forstå, hvilke egenskaber ved partiklers overflader der giver dem deres egenskaber i tarmene hos mennesker. Det kan som eksempler dreje sig om partikler i mad eller partikler i medicin.

Når disse partikler rammer tarmene, møder de en masse bakterier, andre partikler, slimhinden, tarmvæggen og meget andet. Her interagerer partiklerne med omgivelserne, og den interaktion er betinget af partiklernes overfladekemi.

"Vi ved overraskende lidt om denne interaktion, og hvad den har af betydning for eksempelvis optaget af medicin i kroppen. Hvad betyder det, når medicinske partikler møder tarmbakterier, eller når partikler fra mad møder tarmvæggen?," siger Ben Boyd.

Måske kan man lave partikler, som kun interagerer med kræftceller i tarmene

Ben Boyd fortæller, at der ligger et enormt potentiale i at forstå, hvordan overfladekemien i partikler har relevans for partiklernes interaktioner med kroppen og dens væv. Den viden kan udnyttes til at udvikle ny medicin eller sågar nye former for fødevarer, der interagerer med miljøet i tarmen på en anden måde.

Ben Boyd forestiller sig, at de næste syv års forskningsresultater eksempelvis kan benyttes til at udvikle partikler, der interagerer med bakterier i stedet for med slimhinden i tarmen, eller sågar partikler, der interagerer med kræftceller i tarmene i stedet for med raske celler.

"Vi skal have etableret den fundamentale kemi for at kunne lave bedre designs af partikler i en lang række sammenhænge," siger Ben Boyd.

Forskning i mælk viser betydningen af overfladekemi

Et eksempel på Ben Boyd forskning er hans forskning i mælk, og hvad der sker, når vi drikker den. Denne forskning viser, at fedtpartikler i mælken ændrer sig fra at være olieagtige, når vi drikker dem, til at blive mere svampeagtige, når de rammer tarmene. Her kan ændringerne i partiklernes overfladekemi gøre, at de interagerer anderledes med enzymer og potentielt set også immunforsvaret. Konsekvenserne kan være ret store for vores sundhed.

"Der må være en årsag til, at mælk fra alle de pattedyr, som vi har undersøgt, opfører sig sådan her. Vi har også nogle hypoteser, som vi er ved at undersøge," fortæller Ben Boyd.

Helt unikt udstyr i Øresundsregionen

Ben Boyd glæder sig til, at han skal til at fortsætte sin forskning med base på Københavns Universitet. Han fortæller, at han blandt andet ser frem til at benytte de helt unikke faciliteter, der er blevet bygget på Lund Universitet.

På Lund Universitet findes blandt andet Maxlab IV, der er støttet af Novo Nordisk Fonden. Maxlab IV er et næste generations synkronstrålingsanlæg, som blandt andet kan benyttes til helt uhørt præcis kortlægning af strukturen af partikler.

På Lund Universitet findes også European Spallation Source, der er et forskningscenter, som supplerer Maxlab IV og giver mulighed for dybere undersøgelse af en lang række materialer.

Begge disse faciliteter, som Ben Boyd nu rykker tættere på, er det absolut ypperligste inden for udstyr til at kortlægge overfladekemien i partikler.

"Det er sjældent, at begge disse former for udstyr findes så tæt på hinanden. Den infrastruktur, som findes i Øresundsregionen, har haft stor betydning for mit valg om at flytte min forskning til Danmark," siger Ben Boyd.

Kontakt:

Flemming Madsen, institutleder på Institut for Farmaci
flemming.madsen@sund.ku.dk
+45 35 33 65 52