14. september 2022

"Ekstremt tilfredsstillende": Naturmedicin kan måske løse problem hos disse hjertepatienter

FORSKNING

Indtil videre kan man ikke behandle hjertesygdommen ARVC, der primært rammer unge mennesker. Men nu viser nyt studie fra Københavns Universitet en ny og overraskende behandlingsvej.

Hjerte
"Da vi testede stoffet i vores musemodel, så bremsede det ganske rigtig sygdomsudviklingen," fortæller forskeren bag studiet.

Under forrige sommers EM-slutrunde stod alt pludselig stille. Den vibrerende summen og spænding i luften forsvandt på sekunder, da fodboldspilleren Christian Eriksen faldt om i Parken, døde og blev genoplivet på direkte tv. Og på et øjeblik blev millioner af mennesker uhyggeligt bevidste om hjertekarsygdomme, som er den hyppigste dødsårsag ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Når hjertet fejler for idrætsudøvere, skyldes det ofte sygdommen ARVC.

Sygdommen tegner sig nemlig for halvdelen af de gange, hvor idrætsudøvere får hjertestop under fysisk aktivitet.

Nu er forskere fra Københavns Universitet blevet klogere på en af de mekanismer, der driver sygdommen. De har faktisk også et løsningsforslag, fortæller professor Alicia Lundby, hvis forskningsgruppe står bag det nye studie.

”For det første afslører vi en helt ny mekanisme i sygdommen, som man ikke kendte til før. Det er simpelthen et nyt lag, ingen vidste noget om,” siger hun.

Den hidtil ukendte mekanisme er en fejl helt inde i kernen af de hjerteceller, der er ansvarlige for sammentrækningen af hjertemusklen. Det sætter gang i en kædereaktion, der gør, at cellerne dør.

”Ud fra den nye viden har vi fundet et molekyle, der kan medvirke til at bremse sygdomsudviklingen,” siger Alicia Lundby, der er ansat på Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet.

I studiet har hun og kollegaerne undersøgt biopsiprøver fra hjerter hos raske personer og hos patienter med en arvelig variant af ARVC. Her har de udført en dybdegående kortlægning af de molekylære forskelle i hjerterne – en såkaldt molekylær profilering. På baggrund af den har de opstillet hypoteser om, hvorfor det går galt, og det har de efterfølgende testet i både musemodeller og i stamceller.

Studiet er udkommet i det mest anerkendte tidsskrift inden for hjerteforskning, Circulation.

Molekyle fra tulipantræ som behandling?

Forskerne fandt ud af, at hvis de kunne aktivere et bestemt molekyle, der hedder sirtuin3, så kunne de måske bremse sygdomsudviklingen. Det satte jagten ind efter et molekyle, der har den funktion.

Honokiol er et naturprodukt, som udvindes fra tulipantræets bark og blade. Det har været en del af den traditionelle medicin i dele af Asien, hvor man har anvendt det for eksempel som et smertestillende middel.

”Da vi testede honokiol i vores musemodel, så bremsede det ganske rigtig sygdomsudviklingen. Det samme skete i vores stamceller. Man kan ikke antage, at det af den grund også virker hos mennesker, men det, at vi bekræfter effekten i to separate modeller for sygdommen, gør det i hvert fald meget interessant," siger Alicia Lundby.

"Det er enormt tilfredsstillende at tage et studie hele vejen fra basale målinger, der karakteriserer et væv, fortolke resultaterne og forudsige, hvad der kan afhjælpe udviklingen, og dernæst vise at det virker. For mig er det essensen af, hvad jeg ønsker, at min forskning bidrager med, nemlig at belyse mekanismerne bag hjertesygdomme."

”Når man laver den type undersøgelser, som vi gør, hvor vi analyserer flere tusinde proteiner ad gangen, så følger der et enormt stort arbejde med at forstå, hvad de ændringer vi måler rent faktisk betyder. Den del af arbejdet kræver, at man dykker ned i den videnskabelige litteratur. Og så læser og læser og læser man. Og taler med kollegaer, tænker, og læser igen. Det er et detektivarbejde, som tager mange måneder. Og som både er stimulerende og til tider også frustrerende! For det er bestemt ikke ligetil.”

Det store arbejde stopper ikke her. Forskerne har nemlig allerede sat gang i et opfølgende studie, der skal undersøge den nye opdagelse nærmere.

”Vi mener, at det fund vi har gjort er meget væsentligt og vi er meget interesserede i at afdække om det kan gavne patienter. Første skridt for os er at vi nu undersøger, om det er en generel mekanisme i ARVC sygdommen, eller om det kun gælder de patienter, der har en arvelig variant af sygdommen,” fortæller hun.

Læs hele studiet ’Loss of Nuclear Envelope Integrity and Increased Oxidant Production Cause DNA Damage in Adult Hearts Deficient in PKP2: A Molecular Substrate of ARVC’ her.

Kontakt

Professor Alicia Lundby
+45 35 32 50 49
alicia.lundby@sund.ku.dk

Journalist Søren Thiesen
+45 28 75 29 34
s.thiesen@und.ku.dk

Emner