4. januar 2023

Over to milliarder har sygdommen i kroppen. Men D-vitamin kan hjælpe

D-vitamin

En yderst sjælden patient har gjort det muligt at fastslå, at D-vitamin, som man blandt andet får fra solens stråler, hjælper med at bekæmpe tuberkulose.

Tuberkulose
I dag behandles tuberkulose med antibiotika, men før behandlede man tuberkulose-patienter ved blandt andet at sende dem på sanatorier og lægge dem ude i solen. Foto: Canva.

De fleste forbinder sikkert tuberkulose med en utæt loftlejlighed i Paris i 1900-tallet. Men faktisk er sygdommen langt fra noget, der hører fortiden til.

I dag er der nemlig på verdensplan anslået to milliarder mennesker, der er smittet med tuberkulose. Og hvert år dør mere end 1,5 millioner mennesker af sygdommen. Det er primært på den sydlige halvkugle i lande som Sydafrika, Namibia og Mozambique.

Men faktisk kan D-vitamin hjælpe immunforsvaret med at bekæmpe tuberkulose. Det viser et nyt studie udgivet i Frontiers in Immunology.

”Vi har for første gang direkte kunne se, at D-vitamin øger immunforsvarets evne til at bekæmpe tuberkulosebakterien, Mycobacterium tuberculosis,” siger lektor Martin Kongsbak-Wismann fra LEO Foundation Skin Immunology Research Center på Københavns Universitet.

Grunden til, at det har været muligt at fastslå sammenhængen, skyldes en helt særlig patient. Det er en kvindelig patient, der er født med en mutation, der betyder, at hun ikke kan reagere på D-vitamin. Denne mutation er yderst sjælden, og der er kun beskrevet cirka 200 af sådanne mutationer på verdensplan.

”Vi har sammenlignet celler fra den kvindelige patient med celler fra patienter, der kan optage D-vitamin, og her kan vi se en forskel. De patienter, der kan blive påvirket af D-vitamin, kan nemmere bekæmpe tuberkulose i deres immunceller. Men hos den kvindelig patient gør D-vitamin ingen forskel, fordi hun ikke kan reagere på det,” siger Martin Kongsbak-Wismann.

I dag behandles tuberkulose med antibiotika, men før behandlede man tuberkulose-patienter ved blandt andet at sende dem på sanatorier og lægge dem ude i solen. Det fik D-vitamin-niveauerne i kroppen til at stige. Derfor har forskere længe haft en formodning om, at D-vitamin kunne hjælpe med at bekæmpe tuberkulose, men det er altså først direkte bevist nu. 

God idé med D-vitamin til personer, der er udsat for meget smitte

Martin Kongsbak-Wismann håber, at studiet kan være med til at gøre opmærksom på, at det kan være en god ide at se på D-vitamin-behandling, når det handler om at forebygge og behandle tuberkulose.

”Det kunne godt give mening at give D-vitamin til de mennesker, for eksempel i udvalgte afrikanske lande, der er særligt udsat for smitte med tuberkulose. Selvom vi endnu ikke ved, hvordan forskellige niveauer af D-vitamin påvirker risiko for smitte og sværhedsgraden af sygdommen, så vil det i værste fald ikke have nogen negative virkninger,” siger han.

Det betyder dog ikke, at man kan være sikker på ikke at få tuberkulose, hvis man for eksempel spiser D-vitamin-piller.

”Man skal se det sådan, at udsættes man for smitte, så vil der være en kamp mellem vores immunforsvar og Mtb. D-vitamin kan så hjælpe nogle dele af vores immunforsvar. Men hvis man har fået mange Mtb partikler i sig, eller hvis andre dele af immunforsvaret ikke virker godt nok, så kan det sagtens være at tuberkulose sygdommen alligevel kan udvikle sig, til trods for at man har normale D-vitamin-niveauer. Så det er ikke et ’wonder drug’ at have normale vitamin D niveauer, men det er helt sikkert, noget der hjælper,” fastslår Martin Kongsbak-Wismann.

Sådan hjælper D-vitamin immunforsvaret

Helt præcist viste studiet, at den kvindelige patient producerede et meget lavt niveau af cathelicidin. Det er et naturligt giftstof i lungernes immunceller, der er nødvendigt for at bekæmpe tuberkulose.

Det der sker for de fleste mennesker, når de rammes af tuberkulose, er, at tuberkulosebakterien angriber lungernes immunceller.

Immuncellerne bekæmper bakterierne ved at spise dem. Men tuberkulosebakterierne har udviklet nogle undvigelsesmekanismer, der gør, at immuncellerne bliver dårligere til at fordøje og derfor også til at slå tuberkulosebakterierne ihjel.

”Man kan sige, at tuberkulosebakterien luller immuncellerne lidt i søvn. På den måde kan tuberkulosen faktisk gemme sig inde i selve immuncellerne og hermed være usynlig for andre dele af vores immunforsvar,” forklarer Martin Kongsbak-Wismann.

Det er her, at D-vitamin kommer ind i billedet. For D-vitamin kan faktisk modvirke de søvndyssende effekter fra tuberkulosebakterien ved at få immuncellerne til at producere mere af giftstoffet cathelicidin.

”Cathelicidin er en form for mikroskopisk nål, der er i stand til at stikke hul på tuberkulosebakterien. Og når cathelicidin stikker hul, så svækkes de søvndyssende effekter på immuncellerne. På den måde bliver immuncellerne igen gode til at slå tuberkulosebakterien ihjel,” siger Martin Kongsbak Wismann og tilføjer:

”Det var opsigtsvækkende at se effekten af D-vitamin. I immunceller fra raske kontrol-personer forøgede D-vitamin immuncellernes evne til at bekæmpe Mtb. Men det gjorde sig ikke gældende for den kvindelige patients immunceller. Det understreger derfor, at D-vitamin spiller en central rolle for immunforsvaret evne til at bekæmpe Mtb og forhindre, at vi får tuberkulose.”

Læs hele studiet "Reduced vitamin D-induced cathelicidin production and killing of Mycobacterium tuberculosis in macrophages from a patient with a non-functional vitamin D receptor: A case report" i Frontiers in Immunology.

Kontakt

Lektor Martin Kongsbak Wismann
mkong@sund.ku.dk
+45 35 33 74 01

Journalist og -pressekonsulent Liva Polack
liva.polack@sund.ku.dk
+45 35 32 54 64

Emner

Læs også