30. marts 2023

Unge talenter skal styrke forskning i antibiotikaresistens og knoglesmerter

Bevilling

To SUND-projekter modtager de eftertragtede MSCA Doctoral Networks koordinator-projekter, der skal være med til at specialisere og uddanne ph.d.-studerende inden for særligt eftertragtede forskningsområder.

Anne-Marie Heegaard, Hanne Ingmer, Dorte Frees
Fra venstre: Anne-Marie Heegaard, Hanne Ingmer og Dorte Frees. Fotos: Max Emil Madsen/Københavns Universitet.

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har modtaget to bevillinger til at starte nye ph.d.-netværk på tværs af EU og resten af verden. Bevillingerne er et led i koordinator-projekterne kaldet MSCA Doctoral Networks, der er finansieret af Marie Skłodowska-Curie-programmet.

På SUND skal de nye netværk være med til at specialisere ph.d.-studerende i behandling af sygdomme, der giver kroniske smerter, og i at udvikle måder, vi kan komme uden om antibiotikaresistens, der er et stort globalt problem.

Professor Anne-Marie Heegaard, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi

Professor Anne-Marie Heegaard. Foto: Max Emil Madsen/KU.

Anne-Marie Heegaard får med projektet mulighed for at arbejde videre på tidligere netværk, der forsker i nye behandlingsmuligheder for personer med knoglesmerter. 

”Jeg er utrolig stolt af, at vi for tredje gang får mulighed for at lave et Europæisk netværk, der skal styrke forskningen i knoglesmerter. Men også at vi får uddannet flere virkelig dygtige forskere,” siger Anne-Marie Heegaard.

”Med de første netværk er vi kommet videre i forhold til at forstå, hvilke mekanismer, der driver knoglesmerter. Disse to netværk var meget fokuseret på in vivo og in vitro modeller. Med det nye netværk er det målet at kigge nærmere på den kliniske relevans af de modeller, vi har bygget op,” siger hun.

Helt præcist vil de med det nye netværk skabe noget, der minder om miljøet i menneskekroppen.

Forhåbentlig vil vi finde frem til nye behandlingsmuligheder til mennesker med knoglesmerter, for eksempel på grund af slidgigt, leddegigt eller kræftsmerter

Professor Anne-Marie Heegaard

”Vi vil blandt andet arbejde med meget avancerede in vitro-modeller, hvor vi bruger menneskeceller og prøver at genskabe miljøet i eksempelvis knæet eller i en kræftmetastase og interaktionen mellem celler fra led eller kræft og de smertefølsomme nerver. Men vi skal også undersøge prøver fra patienter med knoglesmerter for at komme endnu tættere på den kliniske situation og sammenligne med, hvad vi finder i vores in vivo og in vitro modeller. Vi vil også afprøve nye behandlingsmuligheder i vores eksperimentelle modeller.  På den måde vil vi forhåbentlig finde frem til nye behandlingsmuligheder til mennesker med knoglesmerter, for eksempel på grund af slidgigt, leddegigt eller kræftsmerter. Der er dog lang vej indtil forskningen fører til en godkendt behandling,” siger Anne-Marie Heegaard.

Professor Hanne Ingmer og lektor Dorte Frees, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab

Lektor Dorte Frees og professor Hanne Ingmer. Foto: Max Emil Madsen/KU.

Hanne Ingmer og Dorte Frees har med programmet fået mulighed for at se nærmere på antibiotikaresistens.

”Sygdomsfremkaldende bakterier, som har udviklet resistens overfor antibiotika, udgør en af de største trusler mod menneskers og dyrs sundhed. De mest succesrige antibiotika, vi kender, dræber bakterier ved at hæmme syntesen af den cellevæg, som omgiver bakterier,” siger Hanne Ingmer og Dorte Frees.

Formålet med deres projekt CLEAR er at genbesøge den bakterielle cellevæg som mål for nye antimikrobielle stoffer og alternative behandlinger.

Dette giver os en unik mulighed for at handle på nogle af de bakterier, der i øjeblikket udfordrer vores sundhedssystemer

Lektor Dorte Frees og professor Hanne Ingmer

”Vi foreslår, at forskning i de basale mekanismer, som gør bakterier resistente overfor penicillin og andre effektive antibiotika kan føre til opdagelsen af nye kombinationsbehandlinger, hvor antibiotika kombineres med hjælpestoffer der kan gengive bakterierne følsomhed overfor gængse antibiotika, immunmodulerende stoffer, der styrker immunforsvaret, eller bakterie vira som binder sig til cellevæggen og dræber bakterier,” siger de.

”Til det har vi samlet et stærkt netværk af forskere fra europæiske universiteter og virksomheder med kompetencer, der inkluderer molekylær cellebiologi, struktur af cellevægsproteiner, syntese af inhibitorer, forudsigelse af immunstimulerende peptider og "re-purposing" af eksisterende medicin. Dette giver os en unik mulighed for at handle på nogle af de bakterier, der i øjeblikket udfordrer vores sundhedssystemer, såsom antibiotika-resistente Staphylococcus aureus og Clostroides difficile og dermed levere nye løsninger, der kan være anvendelige indenfor en overskuelig fremtid.”

Kontakt

Professor Anne-Marie Heegaard
amhe@sund.ku.dk

Professor Hanne Ingmer
hi@sund.ku.dk 

Lektor Dorte Frees 
df@sund.ku.dk 

Journalist og pressekonsulent Sascha Kael Rasmussen
sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dk
+45 93 56 51 68

Emner