25. april 2023

Nyt forskningscenter skal indhente tabt viden i menneskelige gener

Bevilling

Grundlaget for alt liv er den genetiske proces, hvor gener oversættes og danner proteiner. Og nu har Danmarks Grundforskningsfond givet en stor bevilling til forskning i spændefeltet mellem de to hovedkomponenter i genekspression, transkription og translation.

foto
Foto: Max Emil Madsen

Ud af det blå en mandag morgen ringede professor Jesper Svejstrups telefon. I den anden ende var direktøren for Danmarks Grundforskningsfond, Søren Peter Olesen. Han kunne fortælle, at Jesper Svejstrup havde modtaget fondens centerbevilling Center of Exellence på 68 millioner kroner over seks år.

”Jeg blev selvfølgelig meget glad. Det er en meget stor ære at få sådan et center. Det giver en langtidsbevilling, så man kan planlægge sin forskning på en helt anden måde. Jeg er meget, meget begejstret,” siger Jesper Svejstrup, der indtil for tre år siden havde fast base på The Francis Crick Institute i London.

Vi ved, der er en tæt sammenhæng og en hel masse sammenspil mellem translation og transkription. Men vores viden om det samspil er langt bagud, og det vil vi nu prøve at indhente.

Professor Jesper Svejstrup

Nu skal han stå i spidsen for det nye center, Center for Gen Ekspression (CGEN). Centerets forskningsområde er DNA-afkodning, også kaldet genekspression, der sker via to hovedprocesser, transkription og translation.

Transkription er den del af genekspression, hvor DNA oversættes til RNA, og translation er den næste del, hvor RNA laves til proteiner, som er de molekyler, der fungerer som cellens arbejdsheste, ikke blot i menneskekroppen, men faktisk i alle levende organismer. Genekspression er grundlaget for regulering af alle basale processer såsom differentiering, metabolisme, og responset til påvirkninger såsom stress.

”Over årene er studiet af genekspression blevet til mange forskellige videnskabelige felter, herunder transkription og translation. I dag er det desværre to fjernt beslægtede felter. Der er meget lidt kommunikation mellem dem. Men vi ved, der er en tæt sammenhæng og en hel masse sammenspil mellem translation og transkription. Men vores viden om det samspil er langt bagud, og det vil vi nu prøve at indhente.”

Ved at bruge et bredt repertoire af state-of-the-art teknikker og tilgange vil Center for Gen Ekspression studere disse processer på en mere integreret og sammenhængende måde for at opnå en omfattende forståelse af genekspression og dens regulering med fokus på, hvordan de konstituerende processer interagerer.

”De fleste kender udtrykket ’det er i vores gener’, men hvad betyder det egentlig? For at vi kan forstå det, så skal vi forstå hele processen med genekspression. Og det er samtidig byggestene for at forstå alt liv, lige fra at et nyt menneske bliver lavet, og så til at man oplever sygdom. Alle arvelige sygdomme skyldes således ændringer i genekspression,” siger Jesper Sveistrup.

Det nye center består af fire forskningsgrupper, Gregersen, Bekker-Jensen og Svejstrup grupperne, og en ny gruppe der er ved at blive etableret. Disse kommer hver især med deres specialiserede forskning inden for genekspression.

”De andre grupper har ekspertise, der komplimenterer vores, således at vi opnår den synergi, som er hele ideen med et grundforskningscenter,” siger Jesper Svejstrup.

Centeret åbnede d. 1. april og fra januar 2024 skal de fire gruppe sidde samlet i Mærsk Tårnet.

Jesper Svejstrup ser især frem til at lære mere om de felter, han ikke selv er ekspert i.

”Jeg kan godt lide at lære nye områder. Og de andre kommer med viden, der er uden for vores kernekompetencer, og så glæder jeg mig til, vi sidder samlet, så vi får en mere dynamisk kommunikation og for eksempel kan tale sammen over morgenkaffen.”

 

Kontakt

Professor Jesper Q. Svejstrup
jsvejstrup@sund.ku.dk
+45 22 49 64 09

Journalist og pressekonsulent Liva Polack
liva.polack@sund.ku.dk
+45 35 32 54 64

 

Emner