18. oktober 2023

For tidligt fødte kan få ko-råmælk som supplement til modermælk

Immunforsvaret

Når børn fødes alt for tidligt, har moderen oftest ikke nok råmælk. Men spædbørnene har akut brug for den rette næring. Nu viser to nye studier, at råmælk fra køer kan bruges i stedet for modermælkserstatning.

baby
Forskere fra Københavns Universitet og 16 hospitaler i Danmark og Kina har nemlig fundet ud af, at for tidligt fødte børn kan få råmælk fra køer som supplement i stedet for modermælkserstatning. Foto: Canva.

Hvert år bliver 15 millioner børn født alt for tidligt. En million ender med ikke at overleve. I de små børns første levetid er den rette ernæring helt afgørende. Både for at barnet overlever, men også for, at organerne som for eksempel hjernen kan udvikle sig.   

Det bedste for et for tidligt født barn er modermælk. Det ’booster’ immunforsvaret og giver barnet den nødvendige næring. Men oftest så vil moderen til et for tidligt født barn ikke kunne producere nok mælk lige efter fødslen.   

Derfor er der brug for et supplement til modermælken. I dag bruger man modermælkserstatning, men det kan give barnet seriøse problemer med tarmene, for eksempel en betændelsestilstand, der kræver, at det lille barn får antibiotika.  

Men nu kommer der muligvis et nyt alternativ på bordet. Forskere fra Københavns Universitet og 16 hospitaler i Danmark og Kina har nemlig fundet ud af, at for tidligt fødte børn kan få råmælk fra køer som supplement i stedet for modermælkserstatning. Samlet har forskerne undersøgt 572 for tidligt fødte børn. 

”Det vi kan konkludere på baggrund af de to studier, er, at råmælk fra køer er et lovende supplement til for tidligt fødte babyer. På hospitalerne havde spædbørn, der fik råmælk fra køer, lignende helbredsresultater som spædbørn, der ikke fik tilskuddet. Men det er vigtigt at være påpasselig, ” siger professor Per Torp Sangild fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab.  

Efter et par uger fandt forskerne nemlig forhøjede aminosyre-niveauer hos de nyfødte babyer, der fik tilskud af råmælk fra køer. Aminosyrer er de grundlæggende byggesten i proteiner, som den nyfødte skal bruge for at opbygge kroppens væv – blandt andet muskler og nerver. Så de er nødvendige, men der skal heller ikke være for mange, så kan det blive giftigt for kroppen.  

”Studierne tyder på, at råmælken fra køer er mest gavnligt i de to første uger af de for tidligt fødtes liv. Hvordan vi kan optimere råmælken fra køerne, så det gavner de for tidligt fødte, er noget vi skal undersøge nærmere,” siger Per Torp Sangild.  

Råmælk kan booste immunforsvaret og beskytte mod bakterier 

Inden for to dage går det for tidligt fødte barn fra at have nul til mange billioner bakterier i tarmen. Det er farligt, hvis de ikke samtidig udvikler deres immunforsvar til at forsvare dem mod bakterier.   

Her er den første modermælk, råmælken, en stor hjælp. For forskning tyder nemlig på, at råmælk er smækfyldt med stoffer, der hjælper med at genkende bakterier og vira.  

”Råmælk indeholder antistoffer. For eksempel de såkaldte immunglobuliner, der hjælper med at præsentere kroppen for bakterier, så den kan genkende dem. Så faktorer i råmælk kan være afgørende for, at vi kan bekæmpe infektioner,” siger Per Torp Sangild. 

For tidligt fødte børn bliver født med et lavere niveau af immunglobuliner i deres blod, fordi de er født før, at alle immunglobulinerne er blevet overført i det tredje trimester af graviditeten. På det tidspunkt er de beskyttende lag i tarmene heller ikke fuldt ud udviklet.   

”Teorien er så at faktorer i råmælken formår at kontrollere bakteriepopulationen, sådan at tarmen er beskyttet mod at udvikle inflammation. Det gælder ikke bare råmælk fra moderen, men også råmælk fra malkekvæg har mange af de samme komponenter i sig,” forklarer Per Torp Sangild. 

10 år og over 50 studier på for tidligt fødte grise 

Per Torp Sangild og hans kolleger har arbejdet med de to nye studier i fem år. Og selv før de kunne begynde at undersøge de for tidligt fødte spædbørn, udførte de over 50 studier på for tidligt fødte grise i de sidste 20 år. 

"For tidligt fødte smågrise er meget afhængige af at få den rette mængde og type mælk, derfor kan vi bruge dem til at angive, hvordan man bedst kan anvende råmælk fra køer til spædbørn," siger Per Torp Sangild. 

Næste skridt for forskerne er, at undersøge hvordan de kan ændre proteinindholdet i råmælk fra malkekøer for at gøre den endnu bedre til at hjælpe udviklingen af for tidligt fødte spædbørn. 

"Vi drømmer om at udvikle forskellige råmælksprodukter, der kan anvendes sikkert og beskytte både for tidligt fødte spædbørn og andre patienter mod alvorlige infektioner og tarmsygdomme," konkluderer Peter Torp Sangild. 

Du kan læse studierne “Bovine colostrum to supplement the first feeding of very preterm infants: The PreColos randomized controlled trial“ og “Bovine colostrum as a fortifier to human milk in very preterm infants e A randomized controlled trial (FortiColos)“ i Science Direct.  

Kontakt

Per Torp Sangild
pts@sund.ku.dk
+45 35 33 26 98

Journalist og pressekonsulent Liva Polack 
liva.polack@sund.ku.dk
+45 35 32 54 64

Emner