14. marts 2024

NIVI ansætter direktør og CEO til at lede vaccineforskning- og udvikling

Vacciner

1. maj 2024 indtræder Nicholas Jackson i rollen som direktør og CEO for Novo Nordisk Foundation Initiative for Vaccines and Immunity (NIVI), som er et partnerskab mellem Københavns Universitet og Novo Nordisk Fonden. Initiativet blev præsenteret i december 2023, og ansættelsen af den nye direktør udgør en strategisk milepæl i NIVIs målsætning om at forbedre den globale sundhed gennem vacciner.

Portrætbillede af NIVIs nye CEO
Nicholas Jackson har en baggrund som forsker i infektionssygdomme, immunologi og molekylærbiologi, samt flere lederstillinger i store R&D virksomheder bag sig.

Novo Nordisk Foundation Initiative for Vaccines and Immunity (NIVI), som delvist er forankret ved Københavns Universitet, har ansat Nicholas Jackson som administrerende direktør og CEO.

Nicholas Jackson har mere end 25 års erfaring med forskning og lægemiddeludvikling inden for infektionssygdomme, vacciner og immunterapi, og han er derfor den rette til at lede NIVI således at banebrydende forskningsresultater leder til udvikling af vacciner og bekæmpelse af luftvejssygdomme.

Novo Nordisk Foundation Initiative for Vaccines and Immunity (NIVI)

  • Novo Nordisk Fonden har bevilget op til 1,8 milliarder kroner til Novo Nordisk Foundation Initiative for Vaccines and Immunity (NIVI), hvoraf op til 1,4 milliarder er en bevilling til Københavns Universitet til at etablere NCVI.
  • Fra 1. maj 2024 ledes NIVI af Nicholas Jackson.
  • NIVI vil blive etableret i to faser: Fase I (2024-2027) vil involvere rekruttering, udvikling af nye internationale partnerskaber og etableringen af forskningsprogrammer. Ved Fase II (2028-2031) vil NIVI være fuldt udbygget og omfatte 150-200 medarbejdere baseret i København.
  • En af initiativets nøglepartnere er Statens Serum Institut (SSI). SSI bidrager med omfattende ekspertise inden for vaccinedesign og -udvikling samt relevante forskningsprogrammer og infrastruktur.
  • Nicholas Jackson skal lede de to enheder, der tilsammen udgør NIVI: Novo Nordisk Foundation Center for Vaccines and Immunity (NCVI) og Novo Nordisk Foundation Vaccine Accelerator (NVAC).

Dekan Bente Merete Stallknecht fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet er glad for, at valget faldt på Nicolas Jackson, som formår at skabe og forstå dynamikkerne bag grundforskning og omsætte dem til klinisk brug.

“Vi er glade for at kunne byde Nicholas Jackson velkommen som leder for NIVI. Hans omfattende erfaring og resultater inden for vaccineudvikling gør ham til den helt rigtige til at forbinde NIVIs videnskabelige arbejde og dets kliniske udvikling. Hans lederskab vil uden tvivl fremme samarbejdet mellem initiativets to arme,” siger hun.

NIVI består af to distinkte enheder: Novo Nordisk Foundation Center for Vaccines and Immunity (NCVI), som er etstate-of-the-art forskningscenter forankret på Københavns Universitet, og Novo Nordisk Foundation Vaccine Accelerator (NVAC), som er et selskab ejet af Novo Nordisk Fonden, og som skal fremme translationen og udviklingen af nye vacciner. Nicholas Jackson vil både fungere som administrerende direktør for NCVI og CEO for NVAC.

NCVI er forankret ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet. Institutleder og professor Charlotte Bonefeld fremhæver det internationale perspektiv, den nye administrerende direktør/CEO kommer med:

”Jeg er glad for at kunne byde Nicholas Jackson velkommen til instituttet som administrerende direktør/CEO for NIVI. Han har vist imponerende resultater og stor ekspertise inden for innovation og vaccineudvikling. Han bidrager med et unikt internationalt perspektiv, og jeg er derfor sikker på, at Nick vil blive et stort aktiv for instituttet og lede NIVI sikkert i retning af sine ambitiøse mål,” siger hun.

Én leder skal sikre sammenhæng mellem forskning og udvikling

Nicholas Jackson har en baggrund som forsker i infektionssygdomme, immunologi og molekylærbiologi med en kandidatgrad fra London School of Hygiene & Tropical Medicine og en ph.d.-grad fra University of Warwick. Han har haft flere lederstillinger i store R&D virksomheder som GSK, Pfizer, Sanofi og Clover Biopharmaceuticals, hvor han har haft ansvaret for vaccineprodukter, som har resulteret i licenser. Han har også arbejdet med folkesundhed ved the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) og International AIDS Vaccine Initiative (IAVI).

“Infektion i de nedre luftveje er fortsat blandt de mest dødelige, smitsomme sygdomme og den fjerde hyppigste dødsårsag på verdensplan. Jeg er stolt af, at jeg som direktør og CEO i NIVI kan være med lede et paradigmeskifte, der skal sikre, at ny viden om immunitet i luftvejene kan føre til udvikling af nye vacciner,” siger Nicholas Jackson.

Som administrerende direktør/CEO vil han spille en vigtig rolle i NIVIs arbejde med at skabe større indsigt i systemisk immunitet og immunitet i luftvejene og udvikle vacciner, som vil ruste verden bedre mod sygdomme som tuberkulose, influenza og gruppe A-streptokokker. Ved at bygge bro mellem NCVI og NVAC vil Nicholas Jackson sikre, at innovativ forskning omsættes til at udvikle håndgribelige løsninger, som kan være med til at bekæmpe trusler mod folkesundheden.

NCVI er ansvarlig for forskning og uddannelse, mens NVAC skal sikre effektiv udvikling af nye vaccinekandidater ved at omsætte centrets forskningsresultater til kliniske fase 1- og fase 2-forsøg. NVAC vil også være ansvarlig for robuste udviklingsplaner, der sikrer, at forskningen kan afsættes til videreudvikling. NIVI favner således hele processen med grundforskning, innovation, udvikling og klinisk afprøvning, samt mellem rammebetingelser og udvikling.

Som initiativets spydspids står Nicholas Jackson for at koordinere samarbejdet mellem forskning på og udvikling, så målsætningen om at udvikle livreddende vacciner realiseres.

Senior Vice President for infektionsmedicin Peter Lawætz Andersen i Novo Nordisk Fonden siger:

”Nicholas Jacksons omfattende ledererfaring, samarbejdsevner, strategiske vision og dokumenterede resultater er det perfekte match. Han vil sikre, at NIVI udvikler sig til at blive et internationalt anerkendt center for translationel forskning.”

Emner