Yngre SUND-forskere får DFF-bevillinger til at forfølge deres bedste idé
Adjunkt Peter C. Petersen og lektor Andreas Mæchel Fritzen modtager hver over 6 millioner kroner til at dykke ned i deres egne allerbedste forskningsidéer.
I alt har 336 forskere søgt om at blive Sapere Aude: DFF-Forskningsleder, men kun 38 forskere er gået hele vejen og har fået bevillingen.
To af dem er SUND-forskerne Andreas Mæchel Fritzen, der er lektor på Biomedicinsk Institut og Peter C. Petersen, der er adjunkt og gruppeleder på Institut for Neurovidenskab.
Forskningsprojekterne været igennem en længere bedømmelsesproces: indledende bedømmelse i internationale paneler, dernæst vurdering i fondens faglige forskningsråd og til sidst et interview foretaget af et tværrådsligt udvalg i fonden.
Efter interviewene blev de 38 nye Sapere Aude: DFF-forskningsledere udvalgt, og de har hver modtaget en bevilling på omkring 6 millioner kroner til at udføre forskningsprojektet.
Hjertesvigt og kokosolie
Lektor på Biomedicinsk Institut Andreas Mæchel Fritzen har modtaget lige under 6,2 millioner kroner til forskningsprojektet ”Cardiovascular and metabolic effects of medium-chain fatty acids in heart failure”.
Her skal han dykke ned i hjertesvigt, der er en kronisk og livstruende lidelse, som mere end 60.00 danskere lider af.
Hjertesvigtspatienter, der behandles med ketonstoffer, oplever forbedret hjertefunktion. Men det er besværligt og uholdbart jævnligt at skulle behandles med infusion af ketonstoffer på hospitalet.
”Jeg har fundet i et pilotforsøg, at indtagelse af en bestemt type af fedt, såkaldte mellemkædede fedtsyrer, der er tilstede i kokosolie og i en mindre grad i mælk - på naturligvis vis øger indholdet af ketonstoffer i blodet. Samtidig frigives en del af fedtsyrerne til blodet og kan fungere som en optimal fedtkilde for hjertet og påvirker også leveren til at frigive positive signalstoffer for hjertet,” beskriver Andreas Mæchel Fritzen.
I projekt vil han derfor undersøge, om indtagelse af såkaldte mellemkædede fedtsyrer kan forbedre hjertefunktionen i patienter med hjertesvigt samt forsøge at blotlægge de underliggende mekanismer
Hjernens rumlige hukommelse
Adjunkt og gruppeleder på Institut for Neurovidenskab Peter C. Petersen har også modtaget lige under 6,2 millioner kroner til forskningsprojektet ”How our brain navigates using its cognitive map and place cells sequences – unraveling the brain’s fundamental spatial memory units”.
Peter C. Petersen skal undersøge den del af hjernen, der hedder hippocampus, som er en vigtig hjernestruktur for rumlig navigation og hukommelse og indeholder specialiserede neuroner kendt som place cells, som selektivt er aktive, når man er i bestemte steder i et miljø.
”Disse place cells danner sammen med andre rumligt kodende celler - det neurale fundament for et "kognitivt kort", der gør det muligt at navigere og huske rumlig information. Nylige undersøgelser har også impliceret place cells i genereringen af sekventielle aktivitetsmønstre, der afspejler vores bane gennem et miljø. De præcise mekanismer, der ligger til grund for dannelsen og brugen af det kognitive kort og sekvensgenereringen, er dog stadig ukendt,” beskriver Peter C. Petersen.
Ifølge Peter C. Petersen har projektet har til formål at undersøge de neurale mekanismer for rumlig navigation med fokus på place cells rolle i kognitiv kortdannelse og sekvensgenerering. Det kan skabe en ny forskningsretning til at forstå, hvordan ubalancer i hjernens kredsløb kan føre til patologiske tilstande såsom Alzheimers sygdom, beskriver Peter C. Petersen.
Du kan læse mere om Danmarks Frie Forskningsfonds Sapere Aude: DFF-Forskningsleder via dette link.
Kontakt
Lektor Andreas Mæchel Fritzen
amfritzen@sund.ku.dk
+45 35 32 17 56
Adjunkt Peter C. Petersen
petersen.peter@sund.ku.dk
+45 42 41 40 04