21. juni 2024

Klinisk professor tog halvt år ud af studiet og læste tyk bog om immunforsvaret

KFJ-prisen

Immunterapi giver kræftpatienter mange uønskede bivirkninger. Det vil årets ene KFJ-prismodtager Inge Marie Svane finde en løsning på.

ggg
Inge Marie Svane, klinisk professor, modtager den kliniske pendant. Foto: Max Emil Madsen.

Klinisk professor Inge Marie Svane møder årligt flere hundrede kræftpatienter i ambulatoriet på Herlev Hospital, når de skal have immunterapi. En behandling, hvor kroppens eget immunforsvar udnyttes til at bekæmpe kræftceller. 

Det er en kompleks proces, som Inge Marie Svane har brugt det meste af sin karriere på at forstå. Nu vinder hun Kirsten og Freddy Johansen fondens lægevidenskabelige kliniske pris for sit arbejde som forsker og leder af det translationelle forskningscenter Center for Cancer Immunterapi.  

Prisen hylder kliniske forskere inden for medicin, der har præget sit forskningsfelt på højeste internationale niveau.  

“Det er selvfølgelig en meget stor ære, når man ved, at man er i konkurrence med rigtig mange dygtige kollegaer. Og fordi prisen går på tværs af alle forskningsområder, så er det meget stort,” siger Inge Marie Svane.  

Med prisen følger 1,75 millioner kroner, hvoraf 250.000 er en personlig pris.  

Grundforskning og det kliniske går hånd i hånd 

“Jeg synes, det er en enorm power, vi har i vores immunsystem. For det første kan det redde os fra rigtig meget, og for det andet kan det slå os ihjel,” siger Inge Marie Svane. 

Hendes fascination af immunforsvaret begyndte allerede i gymnasiet, og på lægestudiet tog det fart. 

“Man havde lagt statistik og immunologi sammen. Og så var det en ’multiple choice’ eksamen, hvilket siger noget om, hvor lavt prioriteret det var. Så jeg valgte simpelthen at tage et halvt år ud og læse en stor amerikansk lærebog i immunologi. Jeg syntes, det var så interessant,” siger hun.  

Den medfølgende pengepræmie på 1,5 millioner kroner skal Inge Marie Svane bruge på at ansætte en ph.d.-studerende, for at blive klogere på, hvordan man bedst hjælper kræftpatienter, der får immunterapi.  

“Jeg vil gerne lave nogle kliniske forsøg, hvor vi prøver forskellige måder at håndtere bivirkninger fra immunterapi på. Lige nu foreligger der faktisk ikke noget dokumentation på de ting, vi gør. Og det synes jeg er virkelig væsentligt at få lavet om på.” 

I Danmark får tusindvis af patienter hvert år immunterapi og på verdensplan er det flere millioner kræftpatienter, der får behandlingen. 

Men det er ikke ligetil at finde ud af, hvordan man bedst hjælper kræftpatienter med deres bivirkninger.  

“Når man påvirker immunforsvaret, så er det ikke bare èn faktor, der påvirkes, men tusinder. Det er fascinerende, at det er så ekstremt komplekst,” siger Inge Marie Svane.  

Hun har tidligere lavet grundforskning indenfor cancerimmunologi i syv år, men er meget tilfreds med nu at være endt i den kliniske lejr og meget tæt på patienterne.  

“Vores forudsætninger for at drive forskning på et højere niveau er måske lidt mere udfordret af, at vi jo også bruger rigtig meget tid på at håndtere patienter. Men det er helt afgørende, at grundforskningen - som vi også laver i vores center - og det kliniske går hånd i hånd og lader sig inspirere af hinanden,” siger Inge Marie Svane.

Kontakt

Klinisk Professor Inge Marie Svane
inge.marie.svane@regionh.dk
+4538683868

Emner