Nyt internationalt pionercenter for medicinsk dataforskning
Aarhus Universitet, Københavns Universitet og University of Oxford går nu sammen om at skabe et nyt pionercenter, der bliver en markant international partner for datadreven medicinsk forskning. Pionercentret forankres på Aarhus Universitet med hub sites på hver af de tre universiteter og med en samlet bevilling på 250 mio. kr.
Kan man samle forskning i så forskellige sygdomme som eksempelvis diabetes, hjerte-kar-sygdomme, psykiatriske lidelse og ufrivillig barnløshed? Svaret er ja, hvis man fokuserer forskningen på at indsamle og analysere store mængder data fra såvel danske som udenlandske registre og biobanker og dermed blive klogere på blandt andet risikofaktorer, sammenhænge, mønstre, behandling og konsekvenser.
Og det er netop det, som et nyt internationalt pionercenter, The Pioneer Centre for SMARTbiomed (Statistical and computational Methods for Advanced Research to Transform Biomedicine), vil gøre.
Pionercentret får tre hovedformål:
- At samle multidisciplinære forskerteams, der skal udvikle nye metoder til at analysere biomedicinske data.
- At udvikle dataplatforme og software for biomedicinsk forskning, der tager udgangspunkt i reelle medicinske problemstillinger, og som er nemt anvendelige.
- At etablere et internationalt førende lærings- og karrieremiljø inden for forskning i sundhedsdata.
På Københavns Universitet er projektet forankret ved Institut for Folkesundhedsvidenskab.
“Vi får et powerhouse her på SUND, som skal gøre danske registerdata, kohorter, journaler osv. langt mere brugbart i forhold til at udvikle nye behandlinger og identificere biologiske mekanismer. På Institut for Folkesundhedsvidenskab er vi utrolig glade for at huse en del af centret, og vi skal ikke kun udvikle metoder, men også sikre, at metoderne bliver tilgængelige for forskere verden over så hurtigt og så pålideligt som muligt. Det er også en stor fordel for vores forskere her på SUND, idet de får direkte adgang til centret, metoderne og forskerne bag” siger institutleder Theis Lange.
Lektor Erin Gabriel skal lede projektet på Københavns Universitet.
“Centret vil forene internationale eksperter inden for udbredte men komplekse sygdomme, registerdata, genetik, statistik og maskinlearning, og fokusere eksperternes kollektive viden mod et fælles mål. Selv om alle metoder bliver udviklet med et specifikt sundhedsspørgsmål i tankerne, vil de være anvendelige og tilgængelige til bredere anvendelse i sundhedsvidenskabeligforskning. Jeg er især begejstret for centerets potentiale til at fremme anvendelse, teori og metoder indenfor kausal inferens,” siger hun.
Leder af pionercentret SMARTbiomed bliver professor Naomi Wray, University of Oxford. Hun vil desuden indtræde i en stilling på Aarhus Universitet.
“At samle store mængder biomedicinske data og bruge dem til at forbedre sygdomsbehandling kræver både medicinske, statistiske og beregningsmæssige tilgange. SMARTbiomed vil samle en kritisk masse af internationale forskere, der forstår at stille de rigtige spørgsmål, som forstår kompleksiteten i data, og som kan oversætte det hele til avanceret behandling af lidelser, som er udbredte i samfundet,” siger Naomi Wray.
SMARTbiomed forankres på Aarhus Universitet, og her glæder rektor Brian Bech Nielsen sig over, at det er lykkedes at få samarbejdet etableret.
”Indsamling og analyser af sundhedsdata i den skala er vigtigt for vores forståelse og behandling af sygdom. Derfor tager den internationale sundhedsforskning et stort skridt fremad med etableringen af dette nye pionércenter. Jeg er både glad og stolt over, at netop Aarhus Universitet skal huse dette enestående samarbejde mellem tre stærke internationale universiteter,” siger Brian Bech Nielsen.
SMARTbiomed er blevet en realitet på initiativ af Undervisnings- og Forskningsministeriet og takket være en samlet donation på 250 mio. kr. fra henholdsvis Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden, Villumfonden, Carlsbergfondet og Danmarks Grundforskningsfond.
Senior Vice President i Lundbeckfonden, Jan Egebjerg, siger:
”SMARTbiomed er endnu et stærkt eksempel på, hvordan en samlet indsats mellem offentlige og private fonde kan løfte et basalt forskningsfelt, i dette tilfælde til gavn for en række biomedicinske forskningsområder. Samtidigt tror vi på, at tværfaglighed og internationalt samarbejde er nødvendigt for at styrke dansk forskning til at kunne løse komplekse globale sundhedsproblemer.”
Kontakt
Lektor Erin Gabriel
erin.gabriel@sund.ku.dk
+45 35325609
Rektor Brian Bech Nielsen, Aarhus Universitet
rector@au.dk
+45 23 38 23 49
Pressekontakt Søren Thiesen
s.thiesen@sund.ku.dk
+45 28 75 29 34