Nyt forskningsfyrtårn skal udvikle bedre fødevarer og lægemidler
Forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet har modtaget 39,4 millioner kroner til et nyt ESS Lighthouse, som ved hjælp af neutronbaserede metoder kan revolutionere lægemiddel- og fødevareindustrien. Metoderne gør det muligt at undersøge komplekse materialer og kan skabe grundlag for bedre plantebaserede fødevarer og lægemidler.
Indholdet af mange fødevarer, lægemidler og kosmetik er komplekst og inkluderer både lipider, proteiner og polymer. Ved at undersøge, hvordan de små strukturer er opbygget og opfører sig, kan forskerne være med til at løse nogle af de helt store udfordringer, vi står over for. De kan bl.a. medvirke til at udvikle bedre plantebaserede fødevarer, lægemidler, som er nemmere for kroppen at optage, og avancerede systemer til målrettet patientbehandling.
Det er formålet med ESS Lighthouse: Colloids and Interfaces in Food and Pharma (CaIFF), som er finansieret af en prestigefyldt bevilling på 39,4 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Bevillingen er en del af Uddannelses- og Forskningsministeriets strategi for anvendelse af det internationale ESS-projekt (European Spallation Source).
”CaIFF har til formål at levere ny viden om komplekse strukturer inden for interface- og kolloidforskning. Centret har fokus på såkaldte out-of-equilibrium multiphase systems,” siger professor og centerleder Martin Malmsten fra Institut for Farmaci på Københavns Universitet og tilføjer:
”Det kræver nogle helt særlige teknikker baseret på neutron- og røntgenspredning. ESS bruger banebrydende ny teknologi til at kortlægge, hvordan de her bittesmå strukturer ændrer sig under fremstilling, opbevaring og efter indtagelse. Det bygger bro mellem forskningsverdenen og industrien og medvirker til at udvikle nye metoder til gavn for fødevare- og medicinalindustrien.”
Bygger bro mellem forskningsverdenen og industrien
CaIFF planlægger at bruge ESS’ faciliteter og ønsker at udvikle sig til et globalt centrum for banebrydende forskning i out-of-equilibrium multiphase systems.
”Arbejdet i CaIFF vil bane vej for kontrolleret anvendelse af disse systemer i lægemidler og fødevarer. Sammen med ESS skal CaIFF fungere som indgang for forskere fra hele landet, som her kan få hjælp til at udføre neutronbaserede forsøg. Initiativet bygger således bro mellem forskningsverdenen og laboratorier ude i industrien og vil føre til ny viden og nye teknikker i begge sektorer,” forklarer lektor og ledende forsker Jacob Kirkensgaard fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
16 forskellige forskningsgrupper fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet er repræsenteret i det nye center. Det samme er DTU og Syddansk Universitet.
Sammen vil forskerne søge at udnytte mulighederne ved avancerede neutron- og synkrotronbaserede metoder, herunder småvinkelspredning, reflektometri og tomografi, samt teoretisk modellering og dataanalyse.
”Gennem en flerårig indsats og samarbejdet med ESS kan vi opnå meget mere end i traditionelle forskningsprojekter, og vi håber således at kunne medvirke til at videreudvikle de forskellige metoder og analyseværktøjer. Jeg er glad for, at der igen kommer en ekspertise i Danmark, så vi kan udnytte denne unikke teknik inden for Food og Pharma,” siger professor og ledende forsker Jan Skov Pedersen fra Institut for Kemi på Aarhus Universitet, der også tidligere med sit arbejde på Forskningscenter Risø har arbejdet med neutronspredning.
Tværfagligt samarbejde
Foruden eksperimentel forskning skal CaIFF være med til at udvikle avancerede modellerings- og simuleringsværktøjer i samarbejde med ESS Data Management and Software Center. Centeret tilbyder desuden seks ph.d.-stipendier i et tværfagligt, internationalt program med fokus på neutrobaserede metoder og deres anvendelse i medicinal- og fødevareforskning.
”Området er kendetegnet ved en tæt forbindelse mellem grundforskning og industriel anvendelse såvel som ved tekniske løsninger, der ofte finder anvendelse inden for flere forskellige områder. Eksempelvis kan evnen til at kontrollere små strukturer bestående af en blanding af proteiner og lipider muligvis føre til nye måder at kontrollere teksturen og stabiliteten af plantebaserede fødevarer såvel som protein- og peptidbaserede behandlingsmetoder,” siger Martin Malmsten og tilføjer:
”Vi ser frem til at komme i gang med samarbejdet og arbejdet i CaIFF, og vi håber, det vil gøre en forskel for mange mennesker, ikke mindst børn og unge – den næste generation af forskere.”
Kontakt
Kommunikationskonsulent Sascha Kael Rasmussen
sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dk
+45 93 56 51 68