Kronisk hovedpine, ADHD, Alzheimer’s og psykoser: Unge forskere på SUND modtager flotte bevillinger
Ti yngre forskere med hjerneforskningsprojekter på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet modtager bevillinger fra Lundbeckfondens satsningsområde LF Postdocs og Early-Career Clinician Scientists.

Samlet set har Lundbeckfonden bevilget 68 mill DKK til i alt 27 forskere, og heraf altså ti på SUND.
Med bevillingerne vil fonden både styrke dansk neurovidenskab og skabe bedre mulighed for unge læger, som ønsker at forske indenfor det kliniske område.
Om LF Postdoc and Early-Career Clinician Scientist bevillingerne
Bevillingerne skal dels styrke dansk neurovidenskab og dels skabe bedre mulighed for unge læger, som ønsker at forske i klinikken.
I alt har 27 forskere modtaget en bevilling på gennemsnitligt DKK 2,48 mio., heraf 17 LF Postdocs og 10 Early-Career Clinician Scientists (ECCS).
Kilde: Lundbeckfonden Yngre talenter modtager 68 mio. kr. til at starte en selvstændig forskerkarriere | Lundbeckfonden
Se hvem der har modtaget bevillingerne og læs om deres projekter i oversigten herunder.
Postdoc Bianca Jansky
Postdoc Bianca Jansky, vil blive en del af Henriette Langstrups digital health forskningsgruppe på Institut for Folkesundhed.
Social and ethical aspects of Virtual Reality Therapy innovation for neuropsychiatry
Sundhedsinnovation er ikke længere forbeholdt klinisk forskning og lægemiddelindustrien. Nyetablerede techvirksomheder og patienter bidrager i stadig højere grad til nybrud inden for sundhedsforskning. Det er virtual reality-terapi (VRT) er godt eksempel på.
Forskningsprojektet PROMISE undersøger sociale og etiske aspekter af anvendelsen af VRT inden for neuropsykiatri. Ved hjælp af en etnografisk tilgang og samfundsinddragelse vil projektet undersøge anvendelsen af VRT i Danmark og udvikle anbefalinger, som skal sikre, at innovation inden for neuropsykiatri har patienten i centrum.
Bevilling: 2.974.043 DKK
Postdoc Stephan Dodt
Postdoc Stephan Dodt, Institut for Neurovidenskab, Gether Lab.
Decoding Dopamine Dynamics in the Medial Prefrontal Cortex: Implications for Attentional Behavior
ADHD er en kognitiv og adfærdsmæssig funktionsnedsættelse forårsaget af nedsat kommunikation i hjernen. Tidligere forskning peger på, at sygdommen skyldes forstyrrelser i udskillelsen af signalstoffet dopamin i det præfrontal cortex, men den præcise virkning af dopaminsignalering og interaktionen mellem dopamin og andre signalstoffer er stadig ubelyst.
Dette projekt vil derfor undersøge interaktionen mellem dopamin i det præfrontale cortex og noradrenalinsignaler, og hvilken rolle det spiller i ADHD.
Bevilling: 2.994.828 DKK
Postdoc Jeppe Cederholm Nielsen
Postdoc Jeppe Cederholm Nielsen, Institut for Neurovidenskab, Neuropharm and Genetics.
Enhancing Dopamine Reuptake: A Potential New Approach to Psychosis Treatment
Projektet har til formål at undersøge en mulig ny mekanisme, der regulerer dopaminniveauet i hjernen. Mere viden om denne mekanisme kan muligvis føre til udvikling af helt nye metoder til behandling af psykose i patienter med skizofreni og bipolar lidelse.
Bevilling: 2.499.963 DKK
Postdoc Niklas Ravn
Postdoc Niklas Ravn, BRIC, Issazadeh-Navikas Group.
CD1d-dependent neuronal activation of NKT cells: A novel neuroimmune influence on neural homeostasis
Eksisterende viden om nervecellers evne til at regulere immunforsvaret er meget begrænset, selvom forskning peger på tilstedeværelsen af immunceller i centralnervesystemet (CNS).
Dette projekt har til formål at beskrive en hidtil ukendt neuroimmun interaktion, hvor nerveceller på en CD1d-afhængig måde aktiverer naturlige dræber-T-celler (NKT). Det ser ud til, at nerveceller, der udtrykker CD1d, placerer sig i nærheden af neuroimmune nicher i CNS og modvirker neuropatologi, hvilket understreger projektets translatoriske potentiale.
Bevilling: 2.995.212 DKK
Postdoc Omar Refy
Postdoc Omar Refy, Institut for Neurovidenskab, Neuronal Signalling, Berg Lab.
Cortico-Spinal Population Dynamics Underlying Rodent Gait
Er det motoriske system et diktatur eller demokrati? Løber kommandovejen udelukkende nedefra og op, eller kører trafikken i begge retninger?
De spørgsmål vil dette projekt søge at besvare. Ved hjælp af avancerede nye neurovidenskabelige metoder, fx omfattende optagelser af nerveceller og optogenetik, vil projektet undersøge, hvordan kredsløb i hjerne og rygmarv kommunikerer, når de koordinerer bevægelser, og hvordan kommunikationen afbrydes, når de fysiske forbindelser afbrydes.
Bevilling: 3.000.000 DKK
Postdoc Daniel Schlingloff
Postdoc Daniel Schlingloff, Institut for Neurovidenskab, Petersen lab.
How the brain represents and uses ‘sensory space’–uncovering the fundamental multimodal memory units
Projektet undersøger, hvordan hjernen ved hjælp af sanseinformation er i stand til at forudse og tilpasse sig en foranderlig verden. Med fokus på hippocampus vil projektet undersøge, hvordan nerveceller danner mentale kort baseret på rumlige og ikkerumlige sanseinput, som er afgørende for vores evne til at navigere, huske og lære.
Ved hjælp af avancerede optagelsesmetoder og modeller af sygdomme som fx Alzheimers vil vi forsøge at forstå, hvordan afbrydelser i bearbejdningen af sanseinformation kan føre til kognitive funktionsnedsættelser, og dermed bidrage til udvikling af nye behandlingsmetoder.
Bevilling: 3.200.000 DKK
Postdoc Thomas Erik Wünsche
Postdoc Thomas Erik Wünsche, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Medicinalkemi.
Advancing Pretargeted Immuno-PET for Amyloid-Beta Theranostics: Bridging Research and Clinical Needs
50 millioner mennesker verden over lider af Alzheimers sygdom, som er den mest almindelige form for demens, og det tal forventes at blive tredoblet frem mod 2050. Eksisterende behandlingsmuligheder, bl.a. monoklonale antistoffer, viser lovende resultater, men omkostningerne er høje, og bivirkningerne mange.
Vores forskning har til formål at udvikle en innovativ metode til billeddannelse af hjernen ved hjælp af en helt ny, mere præcis og sikker PET-platform. Vi håber således at kunne medvirke til at imødekomme det presserende sundhedsmæssige og sociale behov for nye lægemidler og metoder til diagnosticering af Alzheimers.
Bevilling: 2.999.999 DKK
Postdoc Jonas Verhellen
Postdoc Jonas Verhellen, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Farmaceutisk Informatik.
Breaking Barriers: Blood-Brain Barrier Penetrant Macrocycles for Neuropsychiatric Disorders
This project aims to find new treatment options for severe mental disorders, like schizophrenia and bipolar disorder, by studying key protein interactions involved in these conditions. Using advanced computer modelling, we’re designing specialised drug molecules that can reach the brain and precisely target these interactions.
Our approach could lead to more effective therapies with fewer side effects, offering hope for better outcomes for people affected by these challenging disorders.
Grant: 2.969.912 DKK
Postdoc Leah Banellis
Leah Benellis vil være postdoc på Institut for Idræt og Ernæring, Movement and Neuroscience.
Whole-Body-Brain Dynamics: Multi-Organ Interactions via Multilayer Network and Hidden Markov Models
Dette banebrydende projekt vil undersøge, hvordan kommunikationen mellem hjernen og vitale organer som hjertet, lungerne og mave-tarm-systemet påvirker vores tanker, følelser og mentale tilstand. Ved hjælp af avancerede computermodeller samt metoder til hjerne- og vagusnervestimulation vil vi søge at pege på vigtige forbindelser mellem hjernen og resten af kroppen – viden, som kan medvirke til udvikling af nye former for behandling af psykiatriske og hjernesygdomme. Ved at fokusere på hele krop-hjerne-systemet kan projektet således give nyt indblik i hjernen, kognition og sygdom.
Bevilling: 2.768.264 DKK
EARLY CAREER CLINICIAN SCIENTIST:
Martin Kaag Rasmussen, Postdoc, Center for Translational Neuromedicine.
Screening of pain provoking proteins in an idiopathic intracranial hypertension translational model
Dette projekt har til formål at identificere nye lægemiddelmål, som kan forebygge hovedpine hos patienter med idiopatisk intrakraniel hypertension (IIH). Sygdommen rammer især unge kvinder, og eksisterende behandlingsmetoder er ikke i tilstrækkelige til at fjerne den kroniske hovedpine.
Ved hjælp af dyreforsøg vil vi søge at identificere en øget forekomst af smertefremkaldende proteiner i cerebrospinalvæsken og blokere for signaler fra disse proteiner og dermed forebygge smerte. Projektet har således potentiale til at identificere nye lægemiddelmål til forebyggelse af hovedpine hos patienter med IIH.
Bevilling: 2.499.920 DKK
Kontakt
Lisbeth Lassen, Kommunikationsrådgiver
Telefon: +45 35 33 41 77
Email: lisbeth.lassen@adm.ku.dk