20. juli 2016

Beskyt dig mod aggressive flåter

Findes der et effektivt middel mod flåter?

Det spørgsmål stillede en af vores følgere på Facebook og vi har derfor undersøgt, om man kan forebygge at blive bidt af den lille parasit.

Sommervejret lokker flåterne frem
Spørgsmålet er særligt relevant i disse dage, fordi skovflåters aggressivitet bliver styrket af skift i vejrforhold. Når vejrforholdene ændrer sig fra kølige sommertemperaturer til lunere vejr bevæger flåterne sig fra den fugtige jord op i sollyset på græsstrå og blade. Mange danskere, der begiver sig ud i naturen, kan derfor nemt risikere at få en blind, blodsugende passager med sig hjem.

Giftige parasitter
Flåterne skal som bekendt fjernes så korrekt og hurtigt som muligt. Gerne inden for 24 timer. I nogle tilfælde kan flåten overføre en infektionssygdom kaldet Borreliose - også kendt som borrelia-infektion eller Lymes sygdom. Symptomerne er typisk rød plet omkring flåtbidet og influenzalignende symptomer som træthed, hovedpine, let feber samt led- og muskelsmerter.

Sygdommen kan typisk kureres ved en antibiotika-behandling, men i enkelte tilfælde kan den udvikle sig til en nervesygdom. Der er derfor nærliggende at overveje, om der findes et middel, der kan afskrække flåterne fra at sætte sig på kroppen.

Værn mod flåtangreb
Vi har derfor talt med overlæge Jette Marie Bangsborg fra Klinisk mikrobiologisk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet. Hun fortæller, at der ikke findes ret meget viden på området, men at såkaldt D.E.E.T.-holdige midler kan virke forebyggende på flåtbid. Udfordringen er blot, at midlerne blev forbudt i Danmark i 1996 af Miljøstyrelsen og kan derfor ikke kan købes i butikkerne.

Derimod kan Icaridin-holdige midler bruges, herunder myggespray Autan, der kan købes hos bl.a. Matas. Icaridin er et afskrækkende middel, der opfattes af insekters lugtesans og stopper et angreb. Icaridin-midler påføres huden og beskytter via fordampning i op til otte timer. Jette Marie Bangsborg understreger dog, at grundlaget for denne type forebyggelse er skrøbeligt og det er derfor vigtigt, at folk tager andre forholdsregler i brug, når de vil beskytte sig mod flåtbid. Hvis man bliver bidt og oplever de omtalte symptomer, bør man søge egen læge.

Hvis du ønsker at bliver klogere på flåtbid anbefaler vi, at du læser mere via dette link: http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/borreliose.htm

Fakta om skovflåter
Skovflåter (på latin Ixodes Ricinus) er parasitter som typisk befinder sig i skovområder i knæhøj, tæt bevoksning i sommer- og efterårsmånederne. De falder ikke ned på en fra træerne.De lever af blod og bider, når mennesker eller dyr går forbi dem. De sætter sig fast med mundstykket og borer sig ind til en blodåre. Jo mere blod en skovflåt får, jo mere vokser den. På grund af skovflåternes snyltemetode, som gør, at den kan bide flere dyr eller mennesker i sit liv, er de gode til at overføre smitte.