20. september 2016

ERC Starting Grant til DNA-forsker

DNA

Julien Phillipe Duxin fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research modtager det prestigefyldte Starting Grant fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC). Han vil ved brug af frøæg afklare de molekylære mekanismer bag kræftfremkaldende DNA-læsioner.

Julien Phillipe Duxin modtager 1,5 mio euro til projektet DPC-REPAIR, som han med ERC Starting Grant kan arbejde videre på de kommende fem år.

Julien Phillipe Duxin, der er lektor og gruppeleder ved Novo Nordisk Fondens Center for Protein Research, forsker i de biologiske og molekylære mekanismer, der ligger bag reparation af skadelige DNA-strukturer – også kendt som DNA-protein-krydsbindinger (DPC'er. De ødelagte DNA-strukturer opstår på grund af fx påvirkninger fra miljøet eller kemoterapi, og de er under mistanke for at forårsage for tidlig aldring og kræft.

På trods af DNA-protein-krydsbindingens betydning for menneskets sygdomme og sundhed, er der i dag utilstrækkelig viden om, hvordan læsionerne repareres.

Ved hjælp af et cellefrit system lavet af frøæg, som har en bemærkelsesværdig evne til at gengive genom vedligeholdelse i reagensglas, håber Julien Phillipe Duxin at kunne kortlægge nogle af de centrale regulatorer ved DNA-protein krydsbindingens reparation og forstå, hvordan defekter i denne proces forårsager kræft og aldring.