13. juni 2016

Fem SUND forskere modtager Det Frie Forskningsråds Sapere Aude

Sapere Aude

130 millioner til 39 talentfulde forskere. Det Frie Forskningsråd Sapere Aude-program støtter excellencen i dansk forskning, og i år kan fem dygtige forskere fra SUND fejre, at de har fået den anerkendte bevilling.

Originalitet, faglig bredde og overraskende metodiske greb. Det er nogle af de kvaliteter, som Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-program hylder med dette års uddeling af bevillinger. Formålet er at give de mest talentfulde forskere i Danmark de bedste betingelser for at gennemføre forskning på højt, internationalt niveau.

  

Derudover skal bevillingerne styrke den kommende forskergeneration og bringe dansk forskning endnu højere op i den internationale elite. I år har fem forskere fra Sund fået uddelt de anerkendte bevillinger til deres forskning.

Fem stærke forskningsprojekter

De fem forskningsprojekter dækker alt fra parasitter, celler og nye muligheder for behandling af infektionssygdomme.

Sapere Aude: DFF-Forskningsleder 2016 på SUND

  • Lektor og ph.d. Alicia Lundbys forskningsprojekt handler om virusinfektion og interaktioner med værtscellen med fokus på at udbygge vores kendskab til, hvilke proteiner der er involveret i hjertesygdomme.
  • Lektor, ph.d. Peter Nejsum skal dykke ned i, hvordan parasitter kommunikerer, hvilket på sigt skal give ny viden om nye kontrolmuligheder.
  • Lektor, ph.d. Troels Kasper Høyer Scheel skal i sin forskning afdække nye virus-værtscelle interaktioner og afklare helt nye mekanismer for, hvordan virus indirekte kan regulere hundredvis af cellulære gener. Håbet er, at projektet kan medføre nye muligheder for behandling af infektionssygdomme.

Sapere Aude: DFF-Forskertalent 2016 på SUND

  • Læge og ph.d. Lonnie G. Petersen skal forske i regulering af hjernens tryk og blodgennemstrømning og undersøge nye perspektiver for astronauter i rummet og patienter på jorden.
  • Adjunkt, dyrlæge, ph.d. Signe Emilie Cremer skal forske i, når blodpladeaktivering er uønsket med udgangspunkt i et indvendigt eftersyn af blodplader hos hund.

Se alle 18 modtagere af Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-bevillinger og de i alt 20 prismodtagere af Sapere Aude: DFF-Forskertalent 2016