22. december 2016

Lundbeckfonden uddeler 5 millioner kroner til ISIM forskerteam til at udvikle en Zika-vaccine i en musemodel

Zika-virus

Et forskerteam bestående af Jan Pravsgaard, Allan Randrup Thomsen, Søren Buus og Anette Stryhn har fået en bevilling på DKK 5 millioner fra Lundbeckfonden til at udvikle en vaccine mod Zika-virus. De første resultater forventes at være klar efter 2 års forskning.

Zika-virus findes i de fleste tropiske og subtropiske regioner

Projektet er delt i to. Den ene del fokuserer på udviklingen af en vaccine, der skal testes i mus for senere at blive videreudviklet til afprøvning i mennesker. Den anden del af projektet vil foregå i Brasilien, hvor immunresponset i brasilianere, der allerede har været inficeret med Zika-virus, vil blive undersøgt for at forstå, hvordan immunsystemet responderer på Zika-virus. Forståelsen af det humane immunrespons vil klarlægge hvilke gener fra virus, der skal inkluderes i vaccinen.

Holdet bag projektet ansøgte om midler uden for de normale ansøgningsfrister. Holdet mente, det var så vigtigt at starte arbejdet med en Zika-vaccine nu, så der ikke var tid at vente på de normale ansøgningsrunder. Efter at have kontaktet fire forskellige fonde indvilgede Lundbeckfonden i at modtage en ansøgning og, efter et meget positivt eksternt review, at bevilge midler til projektet. ”Normalt accepterer vi ikke ansøgninger uden for de normale tidsfrister, men i dette tilfælde vurderede vi, at emnet var så vigtigt, at vi skulle handle hurtigt”, siger Anne-Marie Engel, forskningsdirektør ved Lundbeckfonden.

Holdet bag projektet har allerede god erfaring med at udvikle en vaccine mod gul feber virus, der har været testet af i mus. Det er den samme tilgang, der vil blive brugt til at udvikle en Zika-vaccine, så forventningerne er høje. ”I løbet af de næste to år bør vi have en adeno-baseret vaccine, der virker i mus og som er klar til yderligere udvikling i mennesker”, siger Jan Pravsgaard. Det næste skridt bliver at rejse yderligere midler til at udvikle vaccinen i primater og i sidste ende mennesker.

Zika-virus
Zika-virus skabte i år overskrifter jorden rundt, da udbruddet i Brasilien blev kendt. I forbindelse med udbruddet fik man mistanke om, at der var en forbindelse mellem virusinfektion og mikrocefali (lille kranium og hjerne), der rammer nyfødte. Zika er ikke en dødelig sygdom, men sammenhængen med mikrocefali og andre neurologiske komplikationer gør det vigtigt at finde en vaccine mod Zika. Man kan læse mere om virus på WHO’s informations side (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/zika/en/)


Kontakt:
Professor Jan Pravsgaard Christensen, E-mail: jpc@sund.ku.dk, Telefon: +45 35 32 78 73 / Mobil: +45 30 58 99 45