15. marts 2016

Når medicin kan købes på markedet

Farmaceuter Uden Grænser

Kulørte piller i alle størrelser i en kurv på gaden, medicinæsker ved siden af tyggegummiet i kiosken og naturmedicin hos den lokale healer ved siden af apoteker, som vi kender dem herhjemme. I Sierra Leone er det ikke svært at få fat i medicin. Farmaceuter Uden Grænsers fotoudstilling ”Medicines for Life” giver et sjældent indblik i Sierra Leones mangfoldige sundhedsvæsen og viser den lette adgang til vestlig medicin af varierende kvalitet.

Overraskelse. Det var den følelse, som ramte farmaceut og formand for Farmaceuter Uden Grænser, Søren Post Larsen, da han første gang trådte ud på gaden i Sierra Leone. Hvor han havde forventet et land med begrænset adgang til medicin, befandt han sig i en verden med medicin på hvert et gadehjørne. Sammen med farmaceut Sofie Rosenlund Lau har han lavet vandreudstillingen ”Medicines for Life” med fotografier fra opholdet i Sierra Leone.

Drug peddler: “Medicin er en familiebeskæftigelse. Min mor, far og endda min lillebror sælger medicin. Jeg ved ikke rigtig hvorfor. Vi kunne også have solgt andre ting, men i lang tid har det været medicin, og det er en god forretning. Vi har en stor viden, og du kan hurtigt få en billig kur eller noget smertestillende”.

Hvorfor ville I lave en udstilling?

”Udstillingen udspringer af undren. Vi havde forventet et samfund, hvor medicin var en mangelvare, og i stedet var tilgængeligheden overvældende. Man kan opdele sundhedssystemet i en uformel og formel sektor. Den formelle sundhedssektor er en typisk velreguleret sektor, som vi kender det i Danmark med en læge, der ordinerer medicin og et apotek, der formidler og distribuerer. Den uformelle sektor er lige omvendt, hvor det vrimler med mere eller mindre godkendte udbydere af medicin, og det var den, vi for alvor mødte i Sierra Leone. Vi har begge fået ny viden og nye perspektiver, som vi gerne ville dele med andre via udstillingen”, siger Sofie Rosenlund Lau.

 Hvad viser udstillingen?

”Udstillingen viser forskellige udbydere af medicin i Sierra Leone. Der er folk, som har licens til at sælge medicin, og så er der de uformelle, de såkaldte drug-peddlers og almindelige butikker, der sælger piller på linje med tyggegummi og vatrondeller. Dertil er der selvfølgelig hospitaler og sundhedscentre, samt de traditionelle healere. I sidste ende er der forbrugeren, og hér spurgte vi om lov til at se deres medicinskab. Vi ville gerne illustrere, hvordan de bruger medicin, og hvordan de skaffer den. Samtidig var det vigtigt for os, at vi viste flere forskellige sider af medicinens verden og hvordan man som forbruger navigerer i et mangfoldigt sundhedsvæsen uden en stram regulering”, siger Søren Post Larsen.

På markedspladsen i Makeni sælger en kvinde traditionel naturmedicin. Den sorte blok er mod malaria – den mest almindelige årsag til sygdom og dødsfald i Sierra Leone.

Det kan virke fremmed for os at købe piller af en gadesælger. Hvorfor vælger folk at købe medicin fra den uformelle sektor?

”Det spurgte jeg også mig selv om i begyndelsen. Hvorfor ikke vælge de sikre rammer? Men at besøge et hospital kan tage en hel dag i forhold til at bruge to minutter på det lokale marked. Medicin er en efterspurgt vare, og mange er syge, så behovet er stort. Folk tager nogle valg, hvor jeg som farmaceut kan undre mig, men hvor jeg som forbruger sagtens kan forstå beslutningen. Både farmaceuter og forbrugere har nogle helt andre problemstillinger i forhold til kvalitet og anvendelse, når medicinen udbydes af mange forskellige aktører uden særlig regulering. Derfor kan det være svært at træffe gode valg som forbruger, når du både skal vægte tid, penge, tilgængelighed og andre faktorer i søgen efter sundhed. I sidste ende er det nok forbrugerne der betaler prisen”, siger Sofie Rosenlund Lau.

“Næsten hver måned får hun hoste, men vi giver hende ikke medicin hver gang. Når hun begynder at hoste, giver vi hende tit en ske med siruppen. Efter to-tre dage hoster hun ikke længere, og så stopper vi igen”. (Tolo, lærer og butiksejer).

Hvad håber I at opnå med udstillingen?

”Vi vil gerne vise, hvordan medicin sælges og bruges i et udviklingsland som Sierra Leone. Vi er vant til at tænke medicin under faste og sikre rammer, men lige så snart vi bevæger os væk fra en vestlig kontekst ændrer vilkårene sig. Når systemet ikke virker, opstår der en lang række udfordringer, og medicin bliver en kilde til alt andet end sundhed”, siger Søren Post Larsen. 

Du kan se udstillingen lige nu på Panum, hvor den bliver vist ved Haderup Auditoriet indtil 4. april 2016. Læs mere på SUND Forsknings Facebookside, hvor vi har lavet et album med de flotte og tankevækkende billeder.