14. december 2016

Nyt Coursera-kursus: “Diabetes – de væsentligste facts”

Coursera

Nu munder et enestående samarbejde mellem School of Global Health og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ud i et Massive Open Online Course (MOOC) om diabetes. Denne gang målrettes kurset den globale befolkning som helhed.

  
Videnskabsfolk, som til dagligt befinder sig meget langt fra hinanden, arbejder med forskellige områder af diabetes, herunder alt fra mikrobiologi til global folkesundhed. Det, der binder deres arbejde sammen, er troen på, at vi har et fælles ansvar for at bekæmpe diatetes, og at denne kamp kun kan vindes ved at generere ny viden og global opmærksomhed.

”Det er vores overbevisning, at det ikke kun er videnskabsfolk og læger men samfundet mere generelt, som skal være med til at bekæmpe diabetes. Deltagerne på dette kursus får et overblik over diabetes og beslægtede følgesygdomme såsom svær overvægt og infektionssygdomme,” fortæller en af initiativtagerne til kurset, Lektor Signe Sørensen Torekov. 

En trussel mod folkesundheden

På verdensplan lever over 420 millioner mennesker med diabetes. To tredjedele af dem har ikke fået stillet diagnosen, og når diabetes opdages sent eller ikke behandles korrekt, forårsager sygdommen skader på hjerte, blodårer, øjne, nyrer og never, hvilket fører til nedsat funktionsevne og tidlig død.

”Dette gratis kursus henvender sig til alle, som er interesserede i diabetes. Og vi tilbyder et globalt perspektiv på diabetes i henhold til forbedret forebyggelse såvel som behandling. Derudover vil vi gerne fremhæve betydningen af risikofaktorer udover overvægt såsom infektionssygdommene tuberkulose, malaria og HIV men også lav fødselsvægt samt fejl- og underernæring,” siger cand.med. Nicolai Wewer Albrechtsen, som både introducerer kurset online og er manden bag den oprindelige ansøgning om støtte til European Institute for Innovation and Technology, EIT Health.

Et sprit nyt MOOC-format

Kurset ”Diabetes – de afgørende facts”, der løber over tre uger, er produceret af SUND’s Centre for Online and Blended Learning i et helt nyt MOOC-format. I stedet for at basere undervisningen på videoforelæsninger, som man tidligere har gjort, møder deltagerne på dette kursus sundhedsjournalist Richard Steed, som præsenterer diabetes kompleksitet og undersøger den seneste viden og forskning på området via interviews med en lang række specialister.

”Vi har udviklet dette format, hvor vi blander videointerview og fortælling, fordi vi tro på, at deltagerne, og særligt den meget brede målgruppe, vi gerne vil nå med dette kursus, finder denne form for videoundervisning mere naturlig, levende og engagerende end de ’talking-head’- videoer, langt de fleste universiteter benytter sig af,” udtaler Anne-Marie Mosbech, leder af Centre for Online and Blended Learning.

Bidragyderne til kurset tæller bl.a. Professor Sir Steve Bloom fra Imperial College London, UK, Professor K. M. Venkat fra Emory University, Atlanta, US,  Professor Arne Astrup fra SCIENCE, samt Professor Ib Bygbjerg, Professor Juleen Zierath, Professor Torben Hansen, Professor Jens Jul Holst, Lektor Dirk Lund Christensen og Lektor Signe Sørensen Torekov fra SUND.

Det er allerede nu muligt at melde sig til kurset ”Diabetes – de afgørende facts”, og fra den 16. December 2016 vil kurset være tilgængeligt på nettet via Coursera-platformen.


Læs mere og tilmeld dig det gratis kursus her


Københavns Universitets MOOC-afdeling, som har produceret kurset ”Diabetes – de afgørende facts” holder til på SUND’s Centre for Online and Blended Learning (COBL).

Coursera er den førende platform inden for Massive Open Online Courses, MOOC’s.

Københavns Universitet har siden februar 2013 været en Coursera-partnerinstitution, og til dags dato har universitet produceret 12 MOOC’s, hvoraf SUND står bag fem.


Links:
Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research 
School of Global Health
Centre for Online and Blended Learning
EIT Health