16. november 2016

Portræt af Janet Maureen Thornton

Æresdoktor

Professor Janet Maureen Thornton har gennem mange år spillet en vigtig rolle både for Center for Protein Research og for SUND som helhed. Hun har været en central person i udviklingen af bioinformatik som forskningsområde og har været med til at forstærke samarbejde og vidensdeling i Europa inden for selvsamme område. Nu får hun titlen som æresdoktor ved Københavns Universitet.

Den nyudnævnte æresdoktor ved Københavns Universitet Janet Maureen Thornton er født i 1949 og er seniorforsker og tidligere leder af The European Bioinformatics Institute (EBI). Under sin tid som leder, har hun været med til at udvide instituttet til at have mere end 500 medarbejdere samt spillet en essentiel rolle i dannelsen af ELIXIR. ELIXIR er et initiativ, som har gjort det muligt at opbevare og dele biovidenskabelige data på tværs af Europas grænser, og her har Danmark spillet en prominent rolle, hvilket vi kan takke Janet Thornton for. Ligeledes har samarbejdet mellem det danske forskningssamfund og forskere fra bioinformatik på CPR været stærkest under Janet Thorntons ledelse af EBI.

Janet Thornton har haft en stor indflydelse på udviklingen af bioinformatik som forskningsområde – både på generelt plan, men også i Danmark. Janet Thornton arbejder primært med grundforskning inden for proteinområdet, og er specialiseret i aldring, hvilket også er et vigtigt område for SUND. Hun har desuden fungeret som videnskabelige rådgiver for Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (CPR) og har derigennem haft stor indflydelse på arbejdet på SUND, fortæller professor Søren Brunak, som har indstillet Janet Thornton til titlen.

”Janet Thornton har fulgt CPR siden dets fødsel i 2007 og har spillet en signifikant rolle for centret. Janet Thornton er på mange måder en uundværlig ressource for CPR, fordi hun er ekstremt velvidende både i strategisk og politisk øjemed, hendes netværk er bredt, og hun er specialiseret i det samme forskningsområde som CPR. Janet Thornton har været ekstremt værdifuld for CPR, men også for fakultet som helhed. Vi ser frem til at arbejde endnu mere sammen med hende i fremtiden og forhåbentlig skabe et endnu stærkere forskningssamarbejde med det britiske forskningssamfund,” siger Søren Brunak.

Janet Thornton er uddannet fysiker fra University of Notthingham, har en master i biofysik fra King’s College i London og en ph.d. i biofysik fra National Institute for Medical Research, Mill Hill, London. Hun har været ansat på University of Oxford og National Institute of Medical Research, været professor på University College London og blev senere del af Bernal Chair i Afdelingen for Krystallografi på Birkbeck College. I 1999 blev hun medlem af the Royal Society.

Janet Maureen Thornton har udgivet næsten 600 videnskabelige bøger og artikler. Hendes artikler er blevet citeret mere end 90.000 gange, og hendes artikel om PROCHECK-metoden (udgivet i Nature i 2014) er nummer 26 på listen over de 100 mest citerede artikler nogensinde.