11. februar 2013

En fremtid med bedre allergivacciner

Et nyt forskningsprojekt på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet skal udvikle nye og bedre allergivacciner. Med 13 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd skal forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige og Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet sammen med virksomheden ALK A/S forske i nye metoder til at optimere de vacciner, som i dag bliver tilbudt patienter.

Det Strategiske Forskningsråd har netop bevilget 13 millioner kroner til et forskningsprojekt, som skal bidrage til at udvikle nye vacciner til allergibehandling. Målet med forskningen er, at de nye allergivacciner skal være mere effektive og have færre bivirkninger. På den måde vil allergipatienterne få en bedre og mere sikker behandling.

- Med bevillingen fra Det Strategiske Forskningsråd skal vi - i samarbejde med virksomheden ALK A/S - forske i nye metoder til at optimere de vacciner som patienterne får tilbudt. På den ene side skal de nye allergivacciner være mere effektive til at beskytte mod sygdom, på den anden side skal risikoen for at udløse allergisk reaktion begrænses. Herved vil patienterne få en mere optimal og sikker behandling, siger lektor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Hans Wandall, der skal stå i spidsen for forskningsprojektet.

Et af de spørgsmål, som forskerne stiller sig selv, er, om man kan fremstille kunstige vaccinekomponenter, som har endnu bedre egenskaber end de naturlige? Erfaringen viser, at de kunstigt fremstillede vacciner ofte kun stimulerer immunsystemet svagt. Nu vil forskerne blandt andet undersøge, om de kunstigt fremstillede vacciner kan stimulere immunsystemet kraftigt, hvis man bruger såkaldte målsøgende kulhydrater. Hvis det lykkes, vil resultatet være en mere potent vaccine med færre bivirkninger.  Projektet ser på både husstøvmide- og pollenallergi, som er de mest udbredte allergiformer.

Stort samfundsmæssigt problem

Gennem de senere år er forekomsten af allergi steget så dramatisk, at allergi nu er den hyppigst forekommende sygdom blandt børn og unge voksne, og omkring en tredjedel af danskerne har en eller anden form for allergi.
Allergisk sygdom har ofte stor indflydelse på patienternes hverdag. Allergiske patienter sover dårligt, vågner om natten, hoster, og er ikke udhvilede når dagen begynder. Det betyder flere sygedage og nedsat produktivitet når man alligevel går på arbejde. Ca. 100.000 danskere melder sig hvert år syge på grund af høfeber, og det betyder, at samfundet lider et økonomisk tab. Blandt andet har en amerikansk undersøgelse vist, at høfeber er den dyreste sygdom for amerikanske arbejdsgivere.

- Ud over at bidrage til løsningen af et væsentligt samfundsmæssigt problem, vil de eventuelle nye produkter, der bliver resultatet af forskningsprojektet, forhåbentlig kunne bidrage til vækst og fremgang i det danske samfund, siger Hans Wandall.
Forskningsprojektet løber over 3 år. Men udvikling af et nyt lægemiddel er en langvarig proces, som typisk kan tage 10-12 år.

Kontakt

lektor Hans Wandall
Telefon: 2721 0936.