Ny udstilling på Medicinsk Museion om menneskets duft – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2014 > Ny udstilling på Medic...

13. maj 2014

Ny udstilling på Medicinsk Museion om menneskets duft

Lugt på museum

På den eksperimentelle udstilling Metascent kan man få lov at lugte til og dvæle ved menneskets duft i flere afskygninger. Duftsymptomer fra den syge krop og duftspor fra den raske krop er indsamlet og forsøgt gjort tilgængelige for besøgendes næser.

Metascent – en udstilling om menneskets duft åbner på Medicinsk Museion i Bredgade den 14. maj.

Metascent – en udstilling om menneskets duft er kurateret af sanse- og kultursociolog Anette Stenslund.

Metascent – en udstilling om menneskets duft er kurateret af sanse- og kultursociolog Anette Stenslund.

Er du en af dem, der fniser lidt indvendigt, når du gennemgår dit mentale katalog over dufte, du har oplevet gennem livet? Eller bliver du tacklet af minder – duftminder – og føler dig hensat til en anden tid og sted inden du rigtigt når at tænke dig om? Eller er lugt så tabuiseret for dig, at du helst vil undgå at forholde dig til emnet? Uanset hvad er lugtoplevelser svære at undslippe, og vi bliver hele tiden mere eller mindre frivilligt udsat for et bombardement af dufte og lugte. Hvis vi ikke vil se noget, kan vi vende ryggen til. Vi kan stoppe ørene til, hvis der er ting, vi ikke vil høre. Men næsen lader sig ikke sådan afkoble. Vi kan trække vejret anstrengt gennem munden for en periode, men uanset hvad, så inhalerer vi duftmolekyler – såkaldte odoranter – med indåndingsluften.

Metabolisk duft – top, midte og base

Udstillingstitlen Metascent er en forkortelse af  ’metabolic scent’, dvs. metabolisk duft. Vores kropslugt er bl.a. bestemt af vores stofskifte, og dermed er vores lugt også en indikation på  vores generelle sundhedstilstand, eventuelle sygdomme, fordøjelse, vores næringsindtag og sågar humør. På udstillingen får man mulighed for at opleve og forholde sig til disse dufte på flere niveauer.

Duftoplevelser er stærkt subjektive, og på Metascent lægges der derfor vægt på at værne om de besøgendes egne umiddelbare duftoplevelser. Udstillingen giver således plads til at besøgende selv får næse for sagen før indholdsbeskrivelser præsenteres og forklares.

Udstillingens tekster er skrevet som en analogi til en parfumes ’noter’ i henholdsvis top, midte og base. Duftnoter bestemmes på baggrund af kendskab til molekylers flygtighed og tyngde, og udstillingens tekster folder sig ud i tre lignende niveauer: et umiddelbart kropsligt og følelsesbetonet niveau, et faktuelt  indholdsniveau, og et metareflektorisk niveau, der præsenterer overvejelser om at udstille duft.  Metascent er således både en umiddelbar og konkret udstilling, men også en avanceret og tankevækkende udstilling.

Metascent – en udstilling om menneskets duft er kurateret af sanse- og kultursociolog Anette Stenslund og kan opleves på Medicinsk Museion, Bredgade 62, København i perioden 14. maj – 31. august 2014. Fernisering: 14. maj kl. 16.30 – 19.30.

Kontakt:

Museumsinspektør Bente Vinge Pedersen
Mobil: 28 75 38 21