25. juni 2014

Fremsynet proteinforsker får prestigefyldt pris

PRIS

Professor Jiri Lukas, direktør for Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, er blevet tildelt den højt renommerede internationale Prix Leopold Griffuel for sit arbejde med proteiners rolle i kræftceller.

Professor Jiri Lukas, direktør for Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research har netop modtaget den prestigefyldte internationale pris Prix Leopold Griffuel for sit arbejde med proteiners rolle i kræftceller, hvilket har ført til en bedre forståelse af, hvordan kræft udvikles. Hans arbejde har blotlagt adskillige svage områder i de komplekse protein-netværk, som cancerceller er særligt afhænge af, og en målrettet indsats i disse områder kan skabe grobund for en mere effektiv behandling. Prix Leopold Griffuel er sponsoreret af den franske forening for kræftforskning, Association pour la Recherche sur le Cancer (ARC) og består af en kontant tildeling af 150.000 €. Prisen uddeles for at belønne resultater og tilskynde til yderligere forskning blandt verdens førende kræftforskere.

Professor Jiri Lukas

Professor Jiri Lukas.

- Det er en meget stærk international anerkendelse, som ikke kun er til min fordel, men også til fordel for Danmark. Det er en pris for forskning, som jeg har foretaget udelukkende i Danmark, oprindeligt hos Kræftens Bekæmpelse og siden hos Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet. At vinde Prix Leopold Griffuel er særligt for mig på grund af de personer, som har modtaget prisen før mig. De er alle eminente medicinske forskere, der har influeret kræftforskningen i årtier. Nogle af dem var mine helte, da jeg var en ung forsker, siger Jiri Lukas.

Tidligere vindere af Prix Leopold Griffuel omfatter blandt andet Nobelprisvinder Leland Hartwell, en amerikansk genetiker, der medvirkede til opdagelsen af celledelingen i eukaryoter  (en afgørende proces der undergraves i cancerceller), og Alex Varshavsky, en russisk-født amerikansk biokemiker, der opdagede hvordan det lille protein, ubiquitin, regulerer livsvigtige cellefunktioner, og som var en af de første til at fremme en molekylær-drevet tilgang til at dræbe cancerceller. 

Blå himmel-tilgang til forskning

Prix Leopold Griffuel gives ikke for specifikke opdagelser inden for kræftforskning, men for en livslang forpligtelse til, hvad Jiri Lukas beskriver som »forskning drevet af en grundlæggende nysgerrighed«. En tilgang, han sætter meget højt i sit arbejde.

- Den såkaldte 'blå himmel-tilgang’ er nøglen til den inspiration, vi bør videregive til vores unge kolleger: De skal være helt åbne, når de udfører deres forskning og være meget omhyggelige med ikke at overse vigtige informationer, særligt ikke de informationer, som måske ikke giver mening ved første blik. Naturen er kompleks, og de rigtige svar er som regel dem, vi ikke havde forventet, da vi startede. Det er noget ARC er meget opmærksomme på – og Prix Leopold Griffuel gives til de åbensindede forskere, der fungerer som rollemodeller, ikke kun for kræftforskning, men for al sygdomsforskning. Jeg er så glad, og meget ydmyg, over at blive optaget i dette selskab, tilføjer han.

Møde for de bedste hjerner

Størstedelen af prissummen skal bruges på Jiri Lukas laboratorium i Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research. Han barsler dog også med en idé, der rækker længere ud end hans egne centervægge. Jiri Lukas vil nemlig gerne bruge nogle af pengene på at arrangere en interaktiv workshop for 20-30 af de bedste hjerner inden for hans videnskabsområde. Han vil gerne samle dem på et roligt sted i tre-fire dage, hvor de sammen kan snakke om de protein-netværk, der afgør vores cellers skæbne, og hvor de også kan komme med ideer til, hvordan de samlet kan arbejde videre.

- Videnskaben bliver mere og mere interaktiv, og for at få succes kræves det, at mange forskergrupper koordinerer deres indsats, forklarer han. Jiri Lukas agter at bruge prisen fra ARC som motivationsfaktor til at fortsætte ad den vej, han allerede er på, og leve op til de forventninger, som prisen er udtryk for.

- Jeg ønsker ikke kun at se prisen som en belønning for noget, jeg har gjort i fortiden, og på den måde hvile på laurbærrene. Det er en chance for og en invitation til at bevise, at anerkendelsen var korrekt. Jeg har brug for at vise, gennem mit nuværende og fremtidige arbejde, at ARC tog en god beslutning, da de gav mig prisen. Det er motiverende. Denne pris gør, at jeg ikke føler mig tæt på pensionsalderen, jeg er stadig meget nysgerrig, og jeg føler, at jeg er nødt til at blive ved med at gøre betydningsfulde ting, siger Jiri Lukas.

Kontakt:

Jiri Lukas
Mobil: 23 26 82 70