24. august 2014

Stor undersøgelse sætter danske rygere under lup

Sundhed

Et studie fra Københavns Universitet og Herlev Hospital viser en direkte sammenhæng mellem rygning og dødelighed i en undersøgelse baseret på blodprøver fra over 55.000 danskere. En særlig genvariant øger risikoen for storrygning. Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Epidemiology.

Det er et faktum, at rygning er sundhedsskadeligt og forbundet med dødelige sygdomme som kræft og hjerte-kar-sygdomme. Forskere ved også, at rygere dør før andre. Men et studie, der belyser den direkte årsagssammenhæng mellem rygning og dødelighed ved hjælp af studier på arveanlæg, er ikke publiceret før nu:

En særlig genvariant øger risikoen for storrygning.

En særlig genvariant øger risikoen for storrygning.

– Vi har undersøgt 55.568 personer. Heriblandt 32.823 rygere, som vi har fulgt i ti år. 3430 døde i perioden. Epidemiologiske undersøgelser er understøttet af genetiske analyser, og resultatet er klart. Rygning forårsager tidlig død, og storrygere har 75 procent øget risiko for at dø i forhold til jævnaldrende, som aldrig har røget. Det lyder måske indlysende – men det er faktisk første gang, at denne type undersøgelse – som fremlægger en direkte kausal sammenhæng mellem rygning og dødelighed – er udført, siger professor og overlæge Børge Nordestgaard fra Københavns Universitet og Herlev Hospital.

Ryger-gen øger tobaksforbruget

Forskerne har desuden undersøgt en særlig genvariant, som har betydning for storrygning:

Ryger-genet har ikke betydning for, om du begynder at ryge. Heller ikke om du stopper igen. Men hvis du ryger, så får genet dig til at ryge mere. Personer med genvarianten arvet fra begge forældre ryger 20 procent mere end dem uden den særlige genvariant.

– Meget tyder på, at man kan være arveligt disponeret til storrygning. Rygere der bærer en særlig genetisk mutation har et højere tobaksforbrug – og de bliver mere påvirket af rygning, fx ved at have et højere indhold af nikotin i blodet. De ryger ganske enkelt mere overbevisende – hvilket selvfølgelig er til stor skade for deres sundhedstilstand – deres risiko for at dø før andre rygere er øget med 14 procent, siger Børge Nordestgaard.

Undersøgelsen er baseret på Herlev-Østerbroundersøgelsen og er udført sammen med bl.a. reservelæge Line Rode fra Herlev Hospital.

Læs mere i International Journal of Epidemiology.

Kontakt:

Børge Nordestgaard
Mobil: 30 28 72 63