29. april 2015

Gravide med diabetes kan nu måle blodsukker døgnet rundt

Diabetes

Nu forskning fra Leeds Universitet viser, at gravide kvinder med diabetes, som har mulighed for at måle deres blodsukker døgnet rundt, føder sundere babyer.

Op til 50% af alle babyer, der fødes af kvinder med diabetes, er for store ved fødslen, hvilket kan føre til komplikationer og forhøjet risiko for, at barnet selv udvikler diabetes, overvægt eller hjertekarsygdomme senere i livet.

I løbet af dagen måler gravide kvinder med diabetes deres blodsukker med den traditionelle ’prik i fingeren-test’, som kan være både smertefuld og besværlig. Herved får man også kun glimtvis indsigt i udsvingene i mængden af glukose, da målingen kun finder sted 4-8 gangen om dagen, og ikke om natten, når kvinderne sover.

Selv når tallene ikke overstiger de ønskede værdier, føder gravide kvinder med diabetes stadig større babyer. Det antyder, at den traditionelle prik i fingeren-test ikke er god nok til at måle alle de udsving i mængden af glukose, der er medvirkende til, at babyen vokser. Der er dog hjælp at hente, hvis man bruger den nyere teknologi, herunder konstant glukosemonitorering (CGM).

Tydeligere billede

Forskerholdet fra Leeds sundhedsvidenskabelige fakultet har udarbejdet en måde, hvorpå man kan tolke de komplekse data, som CGM-apparater tilvejebringer. Dette giver dem et meget tydeligere billede af udsvingene i blodsukkeret over en 24-timers periode, og dette overblik er nødvendig, hvis man vil nedsætte risikoen for at føde større babyer.

Apparaterne består som regel af en meget lille sonde, der sidder lige under huden, og en lille monitor der sidder på huden (på størrelse med en 5-krone). De måler blodsukkeret hele døgnet rundt, hver eneste dag, og derved afsløres alle ændringer i mængden af glukose, også de som måske ikke havde slået ud med prik i finger-testen.

Dr. Eleanor Scott, specialist i diabetes og endokrinologi, der sammen med Dr. Graham Law, Lektor i Statistisk Epidemiologi, har gennemført forskningsprojektet, udtaler: ”Virkeligheden viser, at når vi sammenligner de data, vi får fra en CGM, med dem vi får fra et prik i fingeren-testen, er det lidt ligesom som forskellen på at se et billede igennem et mikroskop og med det blotte øje. Vi får mange flere detaljer med CGM-målingerne.

Kvinderne kan bruge disse data til at sikre sig, at de holder mængden af glukose så tæt på normen, på de tidspunkter på dagen, hvor blodsukkeret ellers har en tendens til at stige. De kan kontakte deres klinikassistenter, der kan vejlede omkring, hvornår de skal tage insulin samt hvornår og hvad de skal spise for at udjævne glukosemængden og undgå disse problemområder.”

Dr. Scott tilføjede, at næste skridt vil være at finde ud af, hvordan man kan bruge de nye opdagelser til at designe en såkaldt ”kunstig bugspytkirtel”, det lukkede insulin-system der er under udvikling, og som kan transformere behandlingen af personer med type-1 diabetes, som er afhængige af insulin.

En kunstig bugspytkirtel består af en integreret CGM-sensor og en insulinpumpe, der kommunikerer via en computer, og derfor kan afgive rette mængder insulin døgnet rundt.

Dr. Anna Secher fra Center for Gravide med Diabetes på Instituttet for Endokrinologi på Københavns Universitet, der har arbejdet sammen med Cambridge Universitet på forskningsprojektet, udtaler: ”På Center for Gravide med Diabetes i København, har man brugt CGM i mange år, men dette er den første undersøgelse, hvor man har kigget på blodsukkerets ’døgnrytme’ i forbindelse med for store babyer”.

Forskningen er offentliggjort i Diabetes Care.

Yderligere information
Forskningsrapporten ”Analysis of Continuous Glucose Monitoring in Pregnant Women With Diabetes: Distinct Temporal Patterns of Glucose Associated With Large-for-Gestational-Age Infants”, af Law et al kan rekvireres fra Leeds Universitets kommunikationskontor.

Man kan også få et konkret eksempel på en kvinde der har brugt CGM igennem sin graviditet.

Kontakt venligst Ben Jones fra Leeds Universitets kommunikationskontor +44 113 343 8059/B.P.Jones@leeds.ac.uk, hvis I har interesse i et interview med Dr. Eleanor Scott.