14. april 2016

Lektor modtager Danish Design Award for toilet, der kan redde menneskeliv

Innovation

Et nyt toiletdesign fra lektor Peter Kjær Mackie Jensen skal få børn fra lavindkomstlande til at bruge toilettet i stedet for marken eller stranden. Designet, der potentielt kan redde tusinder af liv, har vundet Danish Design Award.

Af Bo Christensen

I lavindkomstlande er det ikke unormalt, at toilettet er et mørkt, stinkende og fluebefængt rum, hvor man som toiletbruger skal forsøge at ramme et hul i jorden. Det er selvsagt en utiltalende og uhyggelig oplevelse, som får mange til at bruge andre omgivelser, såsom marken eller stranden, når de skal defækere.

Det gør, at sygdomsfremkaldende parasitter og mikrober spreder sig i drikkevandet og miljøet og frembringer dødelig diarré hos befolkningen. Hvert 20. sekund dør et barn pga. diarré, og om året er det 1,5 millioner børn under 5 år, der dør som følge af diarré.

Lektor Peter Kjær Mackie Jensen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har sammen med arkitekter udtænkt et plastiktoilet, der lugter mindre, er lyst og skal få folk til at bruge toilettet i stedet for marken.

”Omkring 2,5 millioner mennesker har ikke et toilet, og folk i lavindkomstlande gider generelt ikke bruge dem, de har adgang til. Det er et stort problem for folkesundheden, og det håber vi vil ændre sig ved at tilbyde dette toilet,” siger Peter Kjær Mackie Jensen.

Toilettets design blev nomineret til den danske pris Danish Design Award og den 7. april vandt de prisen ved et show i Dansk Industri. Læs mere her.

Hygiejnisk toilet uden vandlås
Toilettet kan installeres billigt og let over såkaldte ’squat’-huller - dvs. de huller i jorden, som man bruger nu. Toilettet kommer samtidig med et sejl nedenunder brættet i stedet for vand, der reducerer lugten og tiltrækningen af fluer. Selve toilettet har desuden ingen skarpe hjørner, hvor skidt og æg fra indvoldsorme kan sætte sig og smitte en af de næste besøgere. Afløbet i toilettet er det samme, der bruges, når man tager bad, så vandet vil skylde skidtet i afløbet væk.

En prototype af toilettet er endnu ikke produceret, men billeder af toilettets design kan ses her.

Toilettet testes i øjeblikket hos 15 familier i Tanzania i nærheden af byen Tanga, hvor de samarbejder med en anden arkitekt.

”Vi forventer, at vi er færdige med vores undersøgelser og forbedringer af toilettet om et års tid. Toiletdesignet vil blive open-source, så alle producenter kan lave dem og sælge dem. Det skal kunne bruges både i flygtningelejre og hos herre og fru landsbybeboer i Afrika,” siger Peter Kjær Mackie Jensen skeliv