Fra mavesårsoperationer til Novo Nordisk blockbuster

I 1986 opdagede professor Jens Juul Holst hormonet GLP-1 i forbindelse med mavesårs-operationer. Siden har Novo Nordisk med stor succes brugt opdagelsen til at udvikle præparater til behandling af diabetes og fedme.

Hormonet GLP-1 kan bruges til at regulere blodsukker og mæthedsfornemmelse. GLP-1 giver ikke alene mulighed for at behandle fedme og diabetes, men kan også bruges forebyggende gennem tidlig diagnosticering af borgere med risiko for at udvikle diabetes og fedme.

Siden opdagelsen af GLP-1 har Novo Nordisk omsat hormonet til diabetesmidlet Victoza og fedmemidlet Saxenda, som er nogle af de vigtigste præparater inden for behandling af de to livsstilssygdomme.

Jens Juul Holst modtog i 2015 den internationalt anerkendte Fernströmpris for sin forskning i GLP-1. Han er en af Europas mest citerede forskere. Han har publiceret mere end 1.200 artikler og bliver årligt omtalt i mere end 3.500 videnskabelige artikler.

Flere end 100.000 danskere lider af behandlingskrævende fedme320.545 danskere har type 2-diabetes og tallet er støt stigende

Mere om SUND i samfundet