Rengøring af hjernen forebygger demens

Når mus og mennesker falder i søvn, skrumper hjernecellerne. Det gør plads til, at en rensevæske kan skylle hjernen ren for de affaldsstoffer, der har hobet sig op i løbet af en lang og aktiv dag.

Det viser forskning i hjernens støtteceller, også kaldet gliaceller. Professor Maiken Nedergaard står bag forskningsstudiet, der blev bragt i det internationalt anerkendte videnskabelige tidsskrift Science og hædret som det vigtigste forskningsfund i 2015.

”De mange gliaceller fungerer som en slags husholderske, der skal sørge for, at rydde op i vores hjerne, så vi kan fungere optimalt. Men husholdersken kan kun arbejde, mens vi sover. Det er en af forklaringerne på, hvorfor vi rent biologisk har brug for søvn”, fortæller professor Maiken Nedergaard fra Center for Translational Neuromedicine.

I nervesystemet findes over 1.000 milliarder gliaceller, også kaldet støtteceller. Maiken og hendes team forsøger at kortlægge cellernes funktioner i hjernen ved hjælp af blandt andet MRI-scanninger og resultater fra søvnforskning.

90.000 danskere lider af demensForskningen viser samtidig, at gliacellerne har stor betydning for udvikling af sygdomme som demens, skizofreni og ADHD.

”Hvis man kigger på Alzheimers sygdom, så bliver hjernen ikke gjort nok ren om natten, da søvnen ikke er dyb nok. Det betyder, at affaldsstofferne ophober sig og skaber en betændelsestilstand i hjernen, der på længere sigt dræber nervecellerne”, siger Maiken Nedergaard.

Studiet åbner for, at forskerne kan udvikle en diagnostisk test, der kan forudse risikoen for at udvikle demenssygdomme. Det gør det muligt på sigt at forebygge sygdommene tidligt i patienternes liv.

Næste skridt bliver at udvikle en række teknikker, der kan påvirke gliacellernes funktion for at forebygge demens. 

Mere om SUND i samfundet