Fra idé til virksomhed

I 1999 var Kristian Strømgaard en talentfuld ung ph.d. studerende. I dag har kombinationen af en god idé fra hans universitetsforskning og en stærk iværksætterdrivkraft udviklet sig til en såkaldt spin-out virksomhed med store ambitioner.

Der er årligt ca. 12.000 tilfælde af slagtilfælde/apopleksi i Danmark

I 2012 grundlagde professor Kristian Strømgaard og adjunkt Anders Bach virksomheden Avilex Pharma som en spin-out virksomhed fra Københavns Universitet. I dag er planen, at fase-1 studierne af AVLX-144, et stof til behandling af slagtilfælde, skal påbegyndes i 2017.

”Vejen hertil har bestemt ikke været uproblematisk. Det første halve år efter etableringen af Avilex Pharma var resultaterne så blandede, at der ikke var udsigt
til at få yderligere økonomisk støtte til at fortsætte”, fortæller Kristian Strømgaard.

Alligevel gav han ikke op. Kristian Strømgaard havde en stærk tro på potentialet i AVLX-144 til behandling af slagtilfælde (apopleksi), og han var ikke parat til at kaste det til side uden kamp. I 2015 fik Avilex Pharma endelig bevilget knap 30 mio. kr. til at nå målet om at gøre stoffet til behandling af slagtilfælde klar til kliniske studier. 

I dag har virksomheden desuden udviklet metoder med stort potentiale til behandling af neurologiske sygdomme som smerte og glaukom.

I 2015 var lægemidler Danmarks største eksportvare og rundede 85,7 mia. kroner, hvilket er 13,5% af Danmarks samlede vareeksport. Eksporten af lægemidler er fordoblet siden 2007, og forventningen er, at eksporten fordobles én gang til frem mod 2020.

De største danske eksportvarer i 2015

Mere om SUND i samfundet