I dialog med sundhedsprofessionelle og borgere om sund aldring

Forskning i Center for Sund Aldring viser, at ældre selv kan gøre meget for at udsætte og måske forebygge en lang række aldersbetingede sygdomme som eksempelvis demens.

Centret betragter aktiv forskningsformidling som en kerneopgave - det sker i danske og internationaler medier, på de sociale medier, til foredrag, borgermøder og gennem tæt samarbejde med en lang række organisationer, der arbejder for at fremme aktiv og sund aldring.

Sved på hjernen forebygger demens

Lektor Ellen Garde er en aktiv formidler af sin forskning ved Center for Sund Aldring. Hun indgår i dialog med borgere i hele Danmark for at dæmme op for demenssygdomme.

I det såkaldte LISA-studie bruger hun højopløselige MR-scanninger til at få viden om, hvordan aktiv livsstil og sygdom påvirker hjernens netværk og funktion. Studiet bygger på data fra 450 danskere, der gennemgår et program med hjemmetræning med elastik og træning i fitnesscenter.

Studiet fokuserer på de processer, der styrker hjernen og modvirker neurologiske sygdomme hos ældre. Resultaterne bliver brugt som anbefalinger i den løbende dialog med borgerne.

”Det handler om at udfordre sin hjerne. Vi skal være fysisk aktive og helst sammen med andre mennesker. Det bedste er at komme op af sofaen og styrke sit sociale netværk med fysiske og mentale oplevelser. Hjernen stortrives, når vi argumenterer og skal træffe valg, mens hjertet slår lidt hurtigere.”, siger Ellen Garde, lektor ved Center for Sund Aldring

Mere om SUND i samfundet