17. oktober 2022

Rygceller overrasker: ”Jeg håber, at det kan sætte skub i en masse nye tanker og forsøg”

Rygmarv

Skader på rygmarven kan være meget invaliderende. Nu viser forskning fra Københavns Universitet, at rygmarvscellerne bevæger sig anderledes, end man troede. Det kan få stor betydning for fremtidig behandling.

rygmarv
"Vi har fundet ud af, at cellerne i rygmarven fungerer på en anden måde, end man indtil nu har troet. Det er en naturlig måde at forklare en masse ting, man ikke har kunnet forklare før," siger forsker bag nyt studie. Grafik: Ella Maru.

Alle har deres egen særegne måde at gå på. Din vens skridt ser helt sikkert anderledes ud end dine egne. Vores kroppe kan nemlig lave tusindvis af forskellige små bevægelser, og det gør, at vores gang aldrig bliver helt ens.

Når vi bevæger os, sender hjernen et signal til kroppen gennem rygmarven. Og indtil nu har man troet, at cellerne i rygmarven – som er dem, der skaber bevægelse – fungerer på samme måde som i resten af kroppen.

Men det er slet ikke tilfældet, viser ny forskning fra Københavns Universitet.

”Vi har fundet ud af, at cellerne i rygmarven fungerer på en anden måde, end man indtil nu har troet. Det er en naturlig måde at forklare en masse ting, man ikke har kunnet forklare før, for eksempel at vi kan gå på mange forskellige måder,” siger Rune W. Berg, der er lektor på Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet og en af forskerne bag det nye studie.

Forskerne opdagede i studiet, at cellerne i stedet virker ved at sende signaler til hinanden rundt i slags cirkel, i stedet for en såkaldt alternation, der fungerer som en form for vekselvirkning mellem cellerne.

”Jeg håber, at det kan sætte skub i en masse nye tanker og forsøg. Feltet har været lidt fastlåst i lang tid med den gamle model for, hvordan rygmarvscellerne bevæger sig. Forhåbentlig er der en masse ting, der falder på plads nu,” siger han. Og selvom Rune W. Berg er optimistisk for fremtiden og ny viden om rygmarven, så understreger han, at det er svært at komme helt tilbage til udgangspunktet fra før, en skade på kroppen sker.

”Hvis man har en vase, der går i tusind stykker, så forstår man godt, hvad der er sket. Men man kan stadig ikke gøre så meget. Det kan godt være, at vi er i den situation. Vi ved, hvordan systemet fungerer, og vi ved, hvad der er sket, men ikke kan reparere.”

Meget gætværk i forskning i rygmarven

Det er svært at forske i rygmarvens bevægelse, fordi vi hele tiden bevæger og bruger vores ryg. Derfor har forskere indtil nu gået ud fra, at rygmarvens funktion kunne forklares på samme måde som bevægelser i musklerne.

”Det er helt fundamentalt forskelligt fra det, man har troet. Der er meget få data og forskning på det, og det er også derfor, forskningsfeltet i rygmarven er lidt specielt. Der er meget gætværk og gisninger, og man er gået ud fra, at aktiviteten i ryggen fungerer på samme måde som i musklerne,” forklarer Rune W. Berg.

Hvis man har en vase, der går i tusind stykker, så forstår man godt, hvad der er sket. Men man kan stadig ikke gøre så meget. Det kan godt være, at vi er i den situation. Vi ved, hvordan systemet fungerer, og vi ved, hvad der er sket, men ikke kan reparere.

Lektor Rune W. Berg

Forskerne har undersøgt rygmarvens bevægelser i skildpadder, mus og rotter, for det er ikke muligt at undersøge det i mennesker, men ifølge Rune W. Berg, vil de samme resultater gøre sig gældende hos mennesker.

”Principperne for, hvordan rygmarven fungerer i hvirveldyr, er baseret på det samme. Menneskets organisme har ikke udviklet noget helt nyt, der er fundamentalt forskellige fra andre dyr.”

Kan hjælpe med at gendanne bevægelser

De små bevægelser og justeringer, vi hele tiden laver, kan blive forstyrret, hvis vi for eksempel får en blodprop. Her kan den nye viden blive en hjælp, for med den rigtige viden, kan man måske sætte gang i de små bevægelser, som er blevet beskadiget.

”Hvis man har en dyb indsigt i, hvordan produktionen af bevægelseskommandoer foregår, og det bliver afbrudt af en lille blodprop, så kan det godt være, at terapien ikke kræver noget særligt sofistikeret, men kan være en lille elektrode et bestemt sted, der giver en elektrisk stimulering på det rigtige tidspunkt,” siger Rune W. Berg.

Den elektriske stimulering i hjernen sender et signal til kroppen om, at den skal bevæge sig. Og faktisk bruger lægerne allerede elektriske stimuleringer i rygmarven, men de forstår bare ikke helt, hvordan og hvorfor det virker, og det er det, Rune W. Bergs forskning blandt andet kan kaste lys på.

”Vi ved, at folk der får en rygmarvsskade, får en stor nedsættelse af livskvaliteten, hvis man ikke kan gribe efter noget eller bevæge sig frit. Hvis vi forstår nervesystemet og forstår, hvordan de forskellige ting hænger sammen, så forventer jeg, at vi får et bedre udgangspunkt for behandling,” siger Rune W. Berg.

Studiet ”Movement is governed by rotational neural dynamics in spinal motor networks” er publiceret i Nature og kan læses her.

Kontakt

Lektor Rune W. Berg
+45 26 97 73 94
runeb@sund.ku.dk

Journalist og pressekonsulent Sascha Kael Rasmussen
+45 93 56 51 68
sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dk

Emner

Læs også