Nyt kunstværk i Mærsk Tårnet: ”vi er små spillere i det store spil”

I 2019 får Mærsk Tårnet nye, permanente beboere. Kunstværket 'Pars pro Toto' består af 13 store og små stenglober, og de flytter ind på pladsen og indenfor i tårnet. De skal dagligt minde studerende og medarbejdere om, at vores daglige problemer er mikroskopiske, fortæller kunstneren bag værket.

Se videoen med Alicja Kwade om 'Pars pro Toto'

”Vi lever på en globe, på en stor klippe, der drejer rundt. Hver dag tænker vi, at vores egne problemer er de største i verden. Men når vi tager et skridt tilbage, går det op for os, at vores problemer er små og abstrakte i det store billeder.” Sådan siger den polsk-fødte kunstner Alicja Kwade om idéen til værket ’Pars pro Toto’, som i begyndelsen af 2019 bliver opført i og omkring Mærsk Tårnet.

Værket består konkret af 13 stenglober. Den mindste er omkring 40 centimeter og den største er omkring 2,5 meter i diamater. Stenene, der er importeret fra blandt andet Sydamerika og Asien, får faste pladser. Nogle bliver lagt i atriet i Mærsk Tårnet. Andre skal bo på pladsen ved Blegdamsvej og Nørre Allé. Stenene er spredt ud over campusområdet, så alle på et tidspunkt i løbet af dagen kommer forbi mindst en af stenene.

”Jeg er virkelig glad for værket. Det er ikke en klassisk skulptur, men det er mere legende og inkluderende, end hvis det bare var én skulptur. Fordi det er spredt ud, vil det også kunne guide folk, når de for eksempel skal til frokost eller op på kontoret. Lidt ligesom stjerner og planeter på himlen,” siger Alicja Kwade.

Værkerne tager ofte afsæt i en poetisk minimalisme og kraftfulde skulpturer og materialer, som stiller spørgsmål til videnskab og sociale konventioner. Det er også tilfældet med stengloberne, som medarbejdere, studerende og besøgende snart kan opleve i Mærsk Tårnet.

”Jeg vil gerne have, at folk sætter pris på værket. Det skal helst ikke irritere eller frustrere folk. I bedste fald skal folk få et tæt forhold til stenene og minde dem om, at vi som mennesker er små spillere i det store spil. Vi har været her i ganske få år, men planeterne, som stenene symboliserer, er hundredevis af millioner år gamle,” siger Alicja Kwade.

Kwade

Den internationalt anerkendte kunstner Alicja Kwade (f. 1979) er født i Polen og bor i dag i Berlin, hvor hun har sit værksted. Kwade har udstillet på en række af de førende kunstmuseer i verden. I Danmark har hun udstillet på blandt andet Louisiana og Charlottenborg.

Hun har gennem det seneste årti vundet global opmærksomhed og sikret sig en prominent plads på den internationale samtidskunstscene. Hendes bemærkelsesværdige karriere omfatter udstillinger på førende museer og gallerier som Londons Whitechapel Gallery, Berlins Hamburger Bahnhof og Venedig Biennalen. I Danmark har hun udstillet på blandt andet Louisiana og Charlottenborg.

Se stenene blive løftet på plads.