Time-Glass #2

Hvem er figuren i den dansk-iranske kunstner Farshad Farzankias monumentale maleri? Smuk og velklædt som modemagasinernes forsidemodeller i haute couture-antræk med en svulstig timeglasfacon – og mystisk som en flydende og ornamenteret identitet, opstået i en kultursfære fjernt fra vores galakse.

 

2018. Akryl på lærred. 

Farzankias motivverden undsiger sig kategoriseringer. Den er drømmeagtig, fragmenteret komponeret og fuld af ekspressiv fortællekraft. Time-Glass #2 er et godt eksempel på kunstnerens signalstærke farverige maleri, hvor spørgsmål om selvfortælling og identitet, frihed og bevægelse, erfaring og erindring er helt centrale.

Farshad Farzankia flygtede med sin familie fra Teheran til Danmark i årene efter den iranske revolution og er vokset op under indflydelse af lige dele iransk og dansk kultur med et stærk stænk af amerikansk popkultur.

I Farzankias univers bliver kunstneres utallige inspirationskilder til et slags symbolsk leksikon, der går igen på tværs af værkerne: Mønstre fra persiske tæpper, referencer til iranske filmplakater, amerikanske modemagasiner og popmusikkens store stjerner – ikke mindst Michael Jacksons ikoniske dekadente kostumer og transformerende hudskifte fra sort til hvid. Det hele jammes sammen på lærredet – som åbne tegn i én fragmenteret og farverig fortælling om et liv mellem forskellige kulturer og en forløbende, uafsluttet forhandling om identitet.