Når ”Gone with the Wind” møder hverdagen

Fra skoven til bjergtoppen over arktisk snestorm og skoldhed ørken. Den islandske kunstner Ragnar Kjartansson arbejder med episke landskaber i sin nye videoinstallation Figures in a Landscape, a time piece. Videoen er en uge lang, og ifølge Kjartansson reflekterer den det daglige liv i Mærsk Tårnet, hvor den vises i døgndrift.

Se videoen med Ragnar Kjartansson og få et lille indblik i tilblivelsen af 'Figures in a Landscape, a time piece'

”Ideen var at lave store, episke sets med helt hverdagsagtige handlinger i centrum. En slags Gone with The Wind møder hverdagen”. Sådan beskriver den islandske kunstner Ragnar Kjartansson sin videoinstallation ’Figures in a Landscape, a time piece’.

Videoinstallationen består af syv scener. En for hvert af ugens døgn. Her vandrer mennesker i kitler frem og tilbage, mødes og samtaler på en baggrund af malede naturscenarier.

”Det er ikke den type kunst, som man går hen på et galleri og ser én gang. Det er et værk, som er lavet til at leve sammen med bygningen” fortæller Ragnar Kjartansson og fortsætter: ”Jeg håber, at værket kommer til at afspejle rytmen i huset – næsten som en slags ur – så man begynder at lægge mærke til de samme personer og handlinger på skærmen. For eksempel om tirsdagen, når man går til kaffepause”.

Videoinstallationen blev indviet januar 2019 i Mærsk Tårnet.

Kjartansson

Ragnar Kjartansson (f. 1976) er født og opvokset i Reykjavik på Island, hvor han brugte en stor del af sin barndom bag scenerne i byens teater. Her instruerede hans far en lang række teaterstykker, som hans mor spillede med i. Hans værker er kendte for at trække bredt på både performance, video og maleri.

Kjartansson engagerer flere kunstneriske medier gennem hans performative praksis. Hans videoinstallationer, forestillinger, tegninger og malerier inkorporerer film, musik, visuel kultur og litteraturhistorie. Kjartansson har haft soloudstillinger på Reykjavík Kunstmuseum, Barbican Center, London, Palais de Tokyo, Paris, Det Nye Museum, New York, Migros Museum of Contemporary Art, Zürich og BAWAG Contemporary, Wien. Kjartansson modtog i 2015 Artes Mundi's Derek Williams Trust Purchase Award og Performa's 2011 Malcolm McLaren Award.