Grønnere laboratorier

KU bruger certificeringsordningen LEAF til at reducere klimaaftrykket af laboratorier, og alle kan være med. ​​​​​​​​

Desværre efterlader laboratorier et markant aftryk på planeten, og de bidrager i høj grad til det samlede klimaaftryk af KU. Det skyldes det store forbrug af strøm, vand, reagenser og materialer samt den store mængde affald, som laboratoriearbejde medfører.

Derfor bruger SUND og SCIENCE certificeringsordningen LEAF som et værktøj til at reducere klimaaftrykket af laboratorier uden at det går ud over kvaliteten af forskning og uddannelse. LEAF er en veletableret certificeringsordning for grønne laboratorier, som bruges internationalt.​

Fondsmidler: Forskningsfonde begynder at fokusere på at understøtte bæredygtig forskning. Fonde som Marie Sklodowska-Curie Actions, UKRI, og Wellcome Trust tager allerede bæredygtighed med i deres overvejelser, når de vælger deres bevillingsmodtagere.

Rekruttering af talenter: Bæredygtighed bliver stadigt vigtigere for studerende og ansatte. En LEAF-certificering kan få et laboratorie/institut til at skille sig ud og kan derved understøtte rekruttering af talenter i fremtiden.

Besparelser: Et LEAF-pilotprojekt i Storbritannien med 235 laboratorier viste, at laboratorier gennemsnitligt sparede 32.000 kr. per år ved at gøre laboratoriearbejdet grønnere.

Alle laboratorier på KU kan deltage i LEAF.