Bevilling 12.06.2024 Med en halv milliard i ryggen skal forskere finde afgrøder, der kan klare klimaforandringerne Nyt forskningsprojekt skal udnytte miljø-DNA til at forstå, hvordan vi bedre kan udvikle afgrøder, der er modstandsdygtige over for klimaforandringer. Projektet ledes af KU og professor Eske Willerslev og modtager mere…
Grøn data 26.03.2024 Det er klima-dyrt at opbevare sundhedsdata. Så i fremtiden skal vi måske kode det ind i DNA Store mængder data kræver store mængder energi, både når det skal analyseres og opbevares. I fremtiden skal vi måske opbevare vores data på en helt anden måde, siger professor.
Grøn medicin 26.03.2024 Affaldsprodukter kan få nyt liv i lægemiddelindustrien Affald fra fødevare- og olieindustrien kan få nyt liv i lægemiddelindustrien. Det understreger vigtigheden af tværfaglig forskning i arbejdet med at løse globale udfordringer.
JORDKLODEN 06.09.2023 Forskere advarer: Klodens ’blodtryk’ er for højt Planetens modstandskraft bliver udsat for et massivt og stigende pres. Seks ud af ni af de såkaldte planetære grænser er overskredet, og det kan sætte hele vores livsgrundlag over styr, advarer forskere bag nyt studie.
Tørke 04.09.2023 Ekstreme klimaforhold hærgede i det tropiske Stillehav i over 200 år Bølge af ekstremt vejr skyller ind over verden lige nu. Ny undersøgelse af nedbør i det tropiske Stillehav viser, at vi for ikke længe siden havde lignende forhold i over 200 år. Den viden kan hjælpe med at forberede os…
DNA 21.08.2023 Vatpinde afslører biodiversitet i dybe regnskove Vatpinde, som dem der blev brugt til tests under COVID-19-pandemien, kan blive et værdifuldt værktøj i den accelererende biodiversitetskrise. Ved at stryge blade med vatpinde kan man nemlig indsamle DNA fra over…
Hjerte-kar-sygdomme 29.06.2023 Grøntsager og bælgfrugter kan forebygge hjertesygdomme Vegetarisk og vegansk kost kan være med til at forebygge højt kolesterol og mindske risikoen for hjertekarsygdomme, der er den hyppigste dødsårsag blandt mennesker over 50 år.
Klima 30.05.2023 Grønlandsk gletsjermel kan hjælpe i kampen mod klimaforandringer Bitte små gletsjer-partikler kan indfange betydelige mængder CO2 og indeholder næringsstoffer, der gøder jorden bedre end almindelig økologisk gødning. På den lange bane kan gletsjermel spille en vigtig rolle i kampen…
Økosystemer 13.04.2023 Dyr uddør på Mauritius. Det sætter øens økosystem i fare Når et økosystem er truet, kan nye arter ikke nødvendigvis erstatte dem, der forsvinder, viser nyt studie fra Københavns Universitet.
Bevilling 20.02.2023 EliteForsk-vinder: "Man skal ikke dømme sig ude, bare fordi man selv tænker, at man ikke er der endnu” I dag modtager professor Eline Lorenzen EliteForsk-prisen, blandt andet for sin forskning i biodiversitet og naturens forandringer og for sin evne til at arbejde på tværs af mange forskellige videnskaber.
CO2 21.12.2022 Forskere modbeviser 30 år gammelt paradigme. De første skove gav ikke mindre CO2 i atmosfæren I mere end 30 år er forskere i hele verden gået ud fra, at mængden af CO2 i atmosfæren faldt markant, da de første skove udbredte sig på Jorden. Men det er faktisk ikke tilfældet, viser nyt studie.
Luftkvalitet 06.10.2022 Kun omfattende coronanedlukninger har forbedret luftkvaliteten i byerne Modsat hvad man måske ville forvente, er luftkvaliteten ikke forbedret under alle typer coronanedlukninger i verden. Faktisk er udledningen af skadelige gasser fra transportmidler nogle steder steget. Det viser forsknin…
NATURHISTORIE 10.11.2021 Forskere punkterer forklaring på den største stigning i biodiversitet i Jordens historie Den største stigning i havenes biodiversitet i klodens historie skyldes ikke en asteroideeksplosion som hidtil antaget. Faktisk gjorde eksplosionen, at udviklingen af nye dyrearter stagnerede i en periode. Svaret på den…
FORSKNING 09.04.2021 Mangfoldigheden af verdens pattedyr bliver kraftigt påvirket af klimaforandringer og reducerede skovområder, viser nyt studie Forskere ved Københavns Universitet har som de første i verden udformet et verdenskort, der vurderer, hvordan fremtidige klimaforandringer og reducerede skovområder vil påvirke pattedyrs genetiske diversitet.
Klima 12.01.2021 En spand vand kan afsløre klimaforandringernes påvirkning af havets liv i Arktis I et nyt studie har forskere fra Københavns Universitet vist, at man med en simpel vandprøve kan monitorere grønlandshvalens forekomst, migrationsmønstre og genetiske diversitet. Metoden kan bruges til at forstå, hvorda…